IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстанският президент: Наредих на военните да стрелят без предупреждение

26 „въоръжени престъпници" са били „ликвидирани“, както и 18 полицаи и военнослужещи, но има съмнения за актуалността на данните

13:21 | 07.01.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът Токаев. <em>Снимка: EPA/EVGENY BIYATOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL</em></p>

Президентът Токаев. Снимка: EPA/EVGENY BIYATOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев е наредил на силите за сигурност да откриват стрелба без предупреждение, в случай че размириците продължат, каза държавният глава в обръщение към нацията по телевизията. Той добави, че онези, които не се предадат, ще бъдат „ликвидирани“, предаде Ройтерс.

В петък сутринта силите за сигурност изглежда контролират улиците на главния град Алмати, но все още се чува стрелба след дните на размирици, при които десетки хора бяха убити, а обществени сгради бяха разграбени и подпалени, съобщава още агенцията.

„Бойците не са сложили оръжие, продължават да извършват престъпления или се подготвят за тях. Борбата срещу тях трябва да бъде продължена докрай. Който не се предаде, ще бъде унищожен", заяви Токаев в телевизионното обръщение.

„Дадох заповед на правоохранителните органи и армията да стрелят, за да убиват, без предупреждение".

„В чужбина звучат призиви към страните да проведат преговори за мирно решаване на проблемите. Каква глупост. Какви преговори може да има с престъпници, с убийци? Имаме си работа с въоръжени и подготвени бандити", каза казахстанският президент, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза освен това, че става дума „както за местни, така и за чуждестранни" бандити, които нарече "професионални саботьори". Токаев добави, че "именно свободните медии и някои хора в чужбина са тези, които играят ролята на подстрекатели" на тази криза.

„Антитерористичната операция продължава, екстремистите не са сложили оръжие. Тези, които не се предадат, ще бъдат ликвидирани", каза казахстанският президент, признавайки, че "остава още много работа, за да се извлекат уроците от трагедията".

Токаев обвинява обучени в чужбина терористи за най-тежкото насилие в историята на обявилата преди 30 години независимост централноазиатска държава.

Руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс, съобщи, че повече от 70 самолета летят денонощно, за да вкарат руски войски в Казахстан и че те вече помагат за контрола на главното летище в Алмати, отвоювано в четвъртък от протестиращите.

Демонстрациите, които започнаха в отговор на повишаването на цените на горивата, се превърнаха в масови протести срещу правителството и 81-годишния бивш лидер Нурсултан Назарбаев, най-дългогодишния управник на бивша съветска държава.

Преди три години той предаде президентския пост на Токаев, но се смята, че семейството му е запазило властта в Нур-Султан, специално построената столица, която носи неговото име.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че 26 „въоръжени престъпници" са били „ликвидирани“, а 18 полицаи и военнослужещи от националната гвардия са били убити от началото на протестите - данни, които изглежда не са били актуализирани от четвъртък насам. Държавната телевизия съобщи за повече от 3700 ареста.

В петък сутринта се чу нова стрелба близо до централния площад в Алмати, където през целия предишен ден войници се сражаваха с протестиращи. Кореспонденти на Ройтерс са свидетели на бронетранспортьори и войници, окупирали площада.

На няколкостотин метра от тях в силно повреден цивилен автомобил е имало труп. В друга част на града е бил ограбен магазин за боеприпаси.

В редица други градове на обширната 19-милионна страна се съобщава за много размирици. От сряда интернет е спрян, което затруднява определянето на пълния обхват на насилието.

Бързото разполагане на силите на Москва показа готовността на Кремъл да използва сила, за да запази влиянието си в страните от бившия Съветски съюз. Войските бяха изпратени под егидата на Организацията на договора за колективна сигурност, включваща Русия и пет бивши съветски съюзници. Тя заяви, че нейните сили ще наброяват около 2500 души и ще останат в Казахстан няколко дни или седмици.

Москва „се застъпва за Казахстан и постъпва така, както трябва да постъпват съюзниците“, заяви заместник-министърът на външните работи на страната Александър Грушко.

От своя страна говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че Вашингтон следи отблизо воденото от Русия военно разполагане. САЩ ще следят за каквито и да е нарушения на човешките права и „всякакви действия, които могат да създадат предпоставки за завземане на казахстански институции“.

От администрацията на Токаев заявиха, че руснаците не са участвали в бойни действия или „ликвидиране на бойци".

Насилието е безпрецедентно в страната, управлявана твърдо от десетилетия от Назарбаев, който беше последният шеф на комунистическата партия от съветската епоха, все още на власт в бивша съветска държава, докато през 2019 г. предаде президентството на Токаев.

От началото на протестите Назарбаев не е виждан публично или чуван. Токаев се опитва да се дистанцира от предшественика си, като от началото на протестите отстрани Назарбаев и племенника му от постовете в сферата на сигурността.

Казахстан е основен производител на петрол и най-големият производител на уран в света.

В четвъртък добивът на петрол от най-голямото находище в страната - Тенгиз, беше намален, тъй като някои фирми подизпълнители са нарушили работата на влаковите линии в подкрепа на протестите, съобщи операторът на находището Chevron. Глобалните цени на петрола се повишиха, а цената на урана се ускори рязко след началото на сблъсъците. 

На страната се пада и близо една пета от световния „добив“ на биткойни - интензивният на електроенергия процес на регистриране на трансакции с криптовалута, а спирането на интернет в Казахстан ограничи изчислителната мощ на глобалната мрежа на биткойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
в случаят не мизерията е водещо , казахстанците живеят доста по-сносно от нас , някъде около 3 пъти по-добре . средните заплати са м/у 3 до 5 пъти повече от нашите ... улучиха момента на възход на пазарите за суровини и се справят доста добре , много по-добре от рассияните ... хората си искат свободата обаче , нещът постсъвеЦките лидери , искат модерно общество ... както биха написали форумните чебурaшки - искат банани целогодишно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Поредната кремълска марионетка почна да избива сънародниците си, които много го "обичат". Ей, където стъпи съдрания пиянски ботуш, мизерията е гаранция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Какво стана сега, БЛМ не ги оставят да грабят на спокойствие и се надигна западен вой до небето? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Ама нещо си объркал май кой почна да стреля по народа ,но си прав тоя дето почна няма да се задържи и в Украйна така ще стане То почна де, ПЕрУшенко го сгащиха и то неговите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ай малко грамотност, какво и защо става + кой го върши: https://youtu.be/wQDAdqtPlH0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
нЕДЕБИЛИ и *** - кой започна да стреля пръв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Новините от Евроазийския съюз воден от Русия. Стреляме по народа без предупреждение щото пртестират заради покачването на цените. Слава на всички българи благодарение на които се измъкнахме от руския катун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
Asdf1234
преди 2 години
Ракетите се изстрелват с водород и кислород. Газът е основен ресурс за първото. С всяка ракета изстреляна от Рус аците се вдига цената на газта в страната с 5 %. Руснаците не искат да плащат за това. Та това им е проблемът май..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
Asdf1234
преди 2 години
Хубаво е да има ред и закон. Лошото е че, който е започнал да стреля срещу народа си и вика танковете и бронетранспортьорите не е изкарал дълго. Един го разстреляха за това. Този, ще да е втори. А Руснаците, вече никъде не ги обичат, затова няма за каква да се притесняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
рано или малко по-късно , още един народ ще се освободи от мордор ... :))) ... а най-накрая ще минаваме на парад на красная площад с хамърите ... м/у другото , нали се кахъреше по-миналата година какво става с boring company , ми бачкат си хората на пълен капацитет в лас вегас - 70 теслички превозват хора та пушилка се вдига (образно казано де , щото всичко е безшумно и тихо) , даже ще копат още тунели там , ще копат и на други места , и нова машинка за копане са си построили , изцяло електрическа ... и второ , първите камиони на тесла в края на месеца чистак-бърсак новички да разкарват капиталистическият флагман пепси по магазините , ще са доставени . за да може московските девушки на вояж в усато да се фоткат с айфоните у фейса с кенчета пепси ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още