IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан: До голяма степен възстановихме реда

Първите чуждестранни войски вече са в страната, ще останат там няколко дни или седмици

09:50 | 07.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/STR</em></p>

Снимка: EPA/STR

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви в петък, че конституционният ред в централноазиатската страна, засегната от сериозни размирици тази седмица, е възстановен в по-голямата си част, предава Ройтерс, цитирайки изявление на пресслужбата му.

В отделно изявление казахстанското Министерство на вътрешните работи съобщи, че 26 „въоръжени престъпници“ са били „ликвидирани“, а повече от 3000 са били задържани. От началото на протестите са били убити 18 полицаи и служители на националната гвардия.

„Започна антитерористична операция. Силите на реда и закона работят усилено. Конституционният ред до голяма степен е възстановен във всички региони на страната", заявява Токаев.

„Местните власти контролират ситуацията. Но терористите все още използват оръжие и нанасят щети на имуществото на гражданите. Затова антитерористичните действия трябва да продължат до пълното ликвидиране на бойците", добави той.

В петък сутринта кореспонденти на Ройтерс са видели бронетранспортьори и военнослужещи на главния площад в Алмати, най-големия град в Казахстан, където преди ден войници стреляха по протестиращи. На няколкостотин метра от тях кореспондентите на Ройтерс са видели и труп в силно повреден цивилен автомобил.

В друга част на града те са станали свидетели на разграбен магазин, в който са се продавали боеприпаси. Кореспондентите са видели и военни автомобили и около 100 души във военни униформи на друг площад в Алмати.

Междувременно първите чуждестранни войски вече са разположени в Казахстан - по искане на президента на страната, като най-вероятно сред тях основно са части на Русия и Беларус, част от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), включващ Русия, Беларус, Казахстан, Киргисзстан, Таджикистан и Армения. Този безпрецедентен ход се възприема като последствие от телефонните разговори по-рано през седмицата на президентите Владимир Путин, Александър Лукашенко и Касим-Жомарт Токаев.

Първите коментари на новината са, че поелият преди едва две години президентския пост Токаев не успява да контролира страната и особено силовите структури, в които все още е много силен предшественикът му Нурсултан Назарбаев. От три дни Токаев разчиства приближените до Назарбаев, смятани доскоро за недосегаеми. Решението за мисията в Казахстан обяви арменският премиер Никол Пашинян, който в момента е председател на Съвета за колективна сигурност на тази организация.

Общите мироопазващи сили на ОДКС ще наброяват около 2500 души и ще останат в Казахстан за няколко дни или седмици, съобщи РИА Новости, цитирайки генералния секретар на алианса в четвъртък.

Насилието е безпрецедентно в държавата, управлявана твърдо още от съветско време от 81-годишния лидер Нурсултан Назарбаев, който запази властта, въпреки че преди близо три години се оттегли от президентския пост.



Руски войски заминават за Казахстан

Въстанието, което започна като протест срещу новогодишното увеличение на цените на горивата, се разрасна в сряда, когато протестиращи, издигащи лозунги срещу Назарбаев, нахлуха и подпалиха обществени сгради в Алмати и други градове. Протестиращите обвиниха семейството на Назарбаев и негови съюзници, че са натрупали огромно богатство, докато 19-милионната държава остава бедна.

По-рано тази седмица избраният от Назарбаев негов наследник Токаев обвини за размириците обучени в чужбина терористи.

Установява се самоличността на задържаните бойци и се разследва възможността те да принадлежат към екстремистка организация, съобщиха от администрацията на Токаев в петък.

Токаев ще направи обръщение към нацията по-късно в петък, съобщиха от администрацията му, като помолиха хората в Алмати да ограничат пътуванията си из града, докато тече „издирването на останалите укриващи се бандити".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Ей - така останаха на гости в Б-стан 2 години, после още 70 не може да се оправи страната.Нарича се въоръжено нахлуване по покана на национален предател - към собствения му народ. Лекува се по метода Чаушеску.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още