IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как окървавените протести в Казахстан засегнаха биткойна?

Втората по големина родина за добив на биткойни загуби достъпа си до интернет, което изключи 15% от миньорите от мрежата

08:49 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Докато централноазиатската държава Казахстан изпадаше в хаос тази седмица, вторият по големина център за добив на биткойни в света беше засегнат от спирането на достъпа до интернет, което е поредният удар по миньорите, търсещи постоянен и стабилен подслон.

Преди по-малко от година Китай изгони всички свои миньори на криптовалута, много от които потърсиха убежище в съседен Казахстан. Но месеци след като тези криптомигранти се установиха на работа, протестите срещу нарастващите цени на горивата се превърнаха в най-тежките размирици в страната от десетилетия, оставяйки миньорите в небрано лозе, пише в свой анализ CNBC.

След като уволни правителството си и поиска помощта на руски десантчици за овладяване на насилието, президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев нареди на националния телекомуникационен доставчик да спре интернет услугите. Според Кевин Джан от компанията за дигитални валути Foundry, която помогна за внасянето на оборудване за добив на биткойни на стойност над 400 млн. долара в Северна Америка, това спиране е довело до прекратяване на дейността на около 15% от световните добивни компании.

Както казва казахстанският миньор Дидар Бекбау: „Няма интернет, няма и добив“.

В рамките на търговската сесия в четвъртък биткойнът се обезцени до под 43 000 долара за първи път от септември насам, като в един момент понижението бе с над 8%.

Оттогава интернет услугите в страната започнаха да се възстановяват, но целият епизод разкрива два важни факта за състоянието на индустрията за добив на биткойни. От една страна, мрежата на биткойн е устойчива до такава степен, че не прекъсва работа, дори когато значителна част от миньорите неочаквано са изключени от мрежата. Второ, САЩ скоро може да станат свидетели на нов приток на криптоминьори, които искат да избегнат бъдещи смущения.

Въпросът сега е дали САЩ, които през 2021 г. засенчиха Китай като най-големия център за добив на биткойни на планетата, имат възможност да приемат още миньори.

„Това, което е притеснително, е, че предишните проблеми и дефицити около хостинг капацитета (леснодостъпното пространство за включване на машините) ще бъдат засилени още повече", обясни Джан.

„Има огромен натиск и търсене на хостинг капацитет", казва той.

Добивът на биткойни в Казахстан

Когато през май 2021 г. Пекин изгони всички свои миньори на биткойни, Казахстан изглеждаше като логична дестинация. Освен че се намираше в непосредствена близост, страната е и голям производител на енергия.

„Копаенето“ е енергоемък изчислителен процес, който се използва за създаване на нови монети и поддържане на регистър на всички трансакции. В Казахстан се намират въглищни мини, които осигуряват евтини и изобилни доставки на енергия, което е основен стимул за миньорите, които се конкурират в индустрия с нисък марж, където единственият им променлив разход обикновено е енергията.

Помага и фактът, че казахстанското правителство обикновено има по-свободно отношение към строителството, което е от полза за миньорите, които трябва да изградят физически инсталации за кратък период от време.

Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още