IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията на пазара на пшеница затихват леко

Трейдърите са фокусирани върху това дали ще има износ от Русия и сеитба в Украйна

14:22 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сътресенията на световния пазар на пшеница донякъде отслабнаха, като трейдърите търсят повече яснота за доставките от важни Черноморски регион, докато войната в Украйна продължава, съобщава Bloomberg.

Около 28 кораба са напуснали руските пристанища миналата седмица, превозвайки около 350 хил. тона основни култури като пшеница, спрямо 50 кораба предишната седмица, твърди Набил Мседи, главен изпълнителен директор на женевската AgFlow, която се фокусира върху събирането, агрегирането и преразпределянето на земеделски данни. Движението на кораби в украинските пристанища все още е в застой.

Макар че Русия – един от най-големите производители на пшеница, ечемик и слънчоглед в света, тази година ще се фокусира основно върху това доставките да са достатъчно за изхранване на местното население и да се поддържат цените ниски, страната все пак ще има поле за износ. Тогава ще бъде въпрос на превозни и застрахователни разходи и навигиране през сложните строги санкции, наложени върху Русия от редица страни.

В опустошената от войната Украйна – основен производител на зърно и слънчоглед, насажденията на селските стопани може да са с почти 40% по-малко спрямо миналата година, посочва консултантската компания APK-Inform в бележка, цитирайки предварителна оценка. Въпреки това сеитбата не може да започне в много ключови региони, а прекъсванията във веригите на доставки ще попречат на засаждането и добива, казва компанията.

Може да има „известни допълнителни ограничения върху износа от Русия текущия сезон“, пише в Twitter Андрей Сизов, управляващ директор в консултантската компания SovEcon. “Местните цени в Русия вероятно ще се вдигнат значително през следващата седмица, отразявайки обезценяването на рублата. Местните потребители вероятно ще наложат сериозен натиск върху правителството да направи нещо за това през следващите седмици и месеци“.

Заплахата от огромни прекъсвания в доставките повиши цените на пшеницата до исторически връх от 13,63 долара за половин бушел (35 л.) преди седмица. Оттогава насам цените спаднаха до 10,43 долара, преди да се търгуват за 11,22 долара във вторник. Царевицата и соята обаче продължават да поевтиняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още