IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните и фуражите може да поскъпнат с до 20% заради войната в Украйна

Намаляването на вносните мита или ограниченията на износа ще решат несигурността на местно ниво в краткосрочен план, но се очаква да вдигнат световните цени

15:58 | 11.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Международните цени на храните и фуражите могат да се повишат с между 8% и 20% в резултат на конфликта в Украйна, което ще предизвика скок в броя на недохранените хора по света. За това предупреждава агенцията на ООН за прехраната в петък.

В предварителна оценка на руската инвазия в Украйна Организацията по прехрана и земеделие (FAO) посочва, че не е ясно дали Украйна ще може да прибира реколта, ако конфликтът продължи дълго време. Има силна несигурност и около износа на руски храни.

FAO подчертава, че Русия е най-големият износител на пшеница в света, а Украйна е петият по големина износител. Заедно те осигуряват 19% от световното предлагане на ечемик, 14% от пшеницата и 4% от царевицата, което съставлява повече от една трета от световния износ на зърнени култури.

Те също са водещи доставчици на рапица и представляват 52% от световния пазар за износ на слънчогледово масло. Глобалното предлагане на торове също е силно концентрирано, като Русия е водещ производител.

Значителни последици за продоволствената сигурност

Веригата на доставки и логистичните прекъсвания на украинското и руското производство на зърно и маслодайни култури и ограниченията върху руския износ ще имат значителни последици за продоволствената сигурност, посочват от организацията.

Това е особено вярно за около петдесет страни, които зависят от Русия и Украйна за 30% или повече от предлагането на пшеница. Много от тях са най-слабо развити страни или страни с ниски доходи и дефицит на храни в Северна Африка, Азия и Близкия изток, подчертава организацията. Египет, Турция, Бангладеш и Иран купуват повече от 60% от пшеницата си от Русия и Украйна и всички имат изключителен внос. Ливан, Тунис, Йемен, Либия и Пакистан също разчитат в голяма степен на двете страни за доставките на пшеница.

Интензивността и продължителността на конфликта остават несигурни. Вероятните смущения в селскостопанските дейности на тези два големи износителя на основни стоки биха могли сериозно да ескалират продоволствената несигурност в световен мащаб, когато международните цени на храните и суровините вече са високи и нестабилни, подчертава се в съобщението.

Цените на храните, които се покачват от втората половина на 2020 г., достигнаха най-високото си ниво през февруари 2022 г. поради голямото търсене, ръста на транспортните разходи и прекъсванията на пристанищата.

Глобалните цени на пшеницата и ечемика например се повишиха с 31% през 2021 г. Цените на рапичното и слънчогледовото масло се повишиха с над 60%, посочват от организацията.

Пшеницата е основна храна за над 35% от световното население и настоящият конфликт може да доведе до внезапно и рязко намаляване на износа на пшеница както от Русия, така и от Украйна. Все още не е ясно дали други износители биха могли да запълнят тази празнина. Запасите от пшеница в Канада вече са на ниско ниво, а износът от САЩ, Аржентина и други страни вероятно ще бъде ограничен, тъй като правителствата ще се опитат да осигурят вътрешните доставки.

Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
внимавай ...гъзз глава затрива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
преди беше пландемията , сега войната в Украйна ...утре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Ше свиеш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Де да можех да свия плюскането с 20% аз,че гоня 110 кила мамка му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още