fallback

Европа бавно осъзнава, че трябва сама да добива суровини

Безсмислено е да се заменя една зависимост с друга, но за някои страни пълната свобода от вноса на суровини е невъзможна, смятат в Германия

19:00 | 04.04.22 г. 25

Войната в Украйна показа на Европа колко е зависима от вноса на енергийни ресурси и сега лидерите осъзнават още един факт - своята обвързаност с трети страни по отношение на вноса на суровини, включително и нужните за енергийната трансформация, пише европейското издание Politico.

Много страни на континента възприемат позитивно идеята да добиват суровини, но други - например Германия, са доста резервирани, защото в страната се опасяват, че отваряне на мини ще ядоса местните и екологичните организации.

В интервю за Politico германският министър на околната среда Щефи Лемке коментира, че сегашната криза показва, че е безмислено да се заменя една зависимост с друга. Но добавя, че пълната независимост не е реалистичен сценарий за Германия. Фокусът на Берлин е рециклиране на ценните суровини и кръговата икономика, както и подобряване на ефективността.

Експлоатацията на нови мини в Германия зависи от местните власти, тъй като издаването на лицензи за такава дейност е в техните правомощия. Настроенията в страната за развитието на тази индустрия обаче не са много оптимистични - например вече бяха забавени планове за добив на литий около горната част на Рейн. За разлика от Франция, която настоява за откриването на нови мини в Европа, защото така ще бъде укрепена стратегическата независимост на континента.

"Трябва да мислим как да експлоатираме всичко, което откриваме в европейската земя", коментира френският министър на екологията Барбара Помпили и допълва, че не трябва да избягваме минната дейност.

Подобни коментари прави и белгийският екоминистър Закиа Хатаби пред местното издание L`Echo в края на март. Според нея страните от ЕС трябва да увеличат инвестициите в иновации, които да позволят добива на редки метали в Европа и в развитието на кръговата икономика.

В Германия обаче се опасяват, че развитието на минната дейност ще разруши спокойствието на градовете, а еколозите предупреждават, че може да има замърсяване на подпочвените води и на околната среда. Подобни опасения задържат отварянето на мини в Португалия и Швеция, където има големи залежи от литий.

Във Франция са категорични, че е вън от всякакво съмнение, че всички стандарти - и екологични, и социални, ще бъдат спазени. Вероятно подробно тяхно описание може да бъде включено в правилата за зелената таксономия на ЕС. В началото на годината Брюксел даде само няколко насоки, включително признанието, че природният газ и ядрената енергия са допустими в постигането на целта за нулеви въглеродни емисии. До края на годината ЕК ще покаже и подробности по плана си.

Истината е, че Европа се нуждае от нови източници на суровини за батерии, които не могат да бъдат получени само от рециклиране и кръгова икономика, коментира Жан-Пиер Швайцер, анализатор в неправителствената организация Бюро за европейска околна среда. Според него местните власти имат право да отказват подобни проекти, но въпросът е как може да бъдат балансирани предизвикателствата, пред които сме изправени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
fallback