IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Нереалистично е банките да се откажат изцяло от изкопаемите горива

Войната в Украйна забавя изтеглянето на средства от сектора, смята бившият гуверньор на Bank of England

18:05 | 24.04.22 г. 3
<p>
	<em>Марк Карни. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Марк Карни. Снимка: Bloomberg LP

Банките няма да се откажат изцяло от финансиране на изкопаеми горива, каза бившият гуверньор на Bank of England Марк Карни в интервю за Bloomberg. Според него всички подобни информации са "заглавия за привличане на вниманието".

Преди година Карни пое управлението на Глазгоуския алианс за финансиране на въглеродната неутралност (GAFNZ). Днес той коментира, че войната, която започна Русия в Украйна забавя изтеглянето на капиталите от изкопаемите горива, което означава и увеличаване на емисиите въглероден диоксид.

Работата на Карни е да привлече към оглавяваната от него организация финансови гиганти като BlackRock, JP Morgan Chase и HSBC.

Китайските банки са един от най-големите инвеститори в проекти, свързани с въглища, изтъква още бившият гуверньор на Английската централна банка. Пекин нареди увеличаване на добива на въглища в страната, за да се справи с несигурността на енергийните пазари, появила се след руската инвазия в Украйна.

През 2021 година банките под формата на заеми и емисии облигации са допринесли с 600 млрд. долара за петролната, газовата и въглищната индустрия, сочат данните на Bloomberg. Според Карни финансирането за зелени проекти е почти толкова - около 700 млрд. долара, но това е само 1/3 от необходимите средства за развитието на индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
аман от пенкилер тролеи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 2 години
уу, аман от бюрократи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
Така е. Нужно е да се възобнови проекта Ломски лигнити и новата ТЕЦ. Така ще възстановим емисиите СО2 съобразно плана за възстановяване на климата и биомасата, енергетиката и водния баланс. Тъй като изгарянето на въглеводородите връща водата, усвоена при фотолизата и така предотвратяваме световната суша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още