fallback

Саудитска Арабия получава по 1 млрд. долара на ден от петрол през март

Благодарение на високите цени на петролните пазари страната сформира 15 млрд. долара бюджетен излишък през първото тримесечие

16:46 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През март износът на петрол е донесъл на Саудитска Арабия 30 млрд. долара - най-големите приходи за последните шест години, пише Bloomberg. Този приход е подкрепен от растящите цени на петрола на пазарите и увеличения добив.

Това означава, че през март  Саудитска Арабия е получавала по около 1 млрд. долара на ден от продажбата на петрол, или ръст от 123% на годишна база. Петте най-важни купувачи на саудитски петрол са и най-големите вносители - Китай, Индия, Япония, Южна Корея и САЩ, показват данните на статистиката.

През март страната е повишила добива до 10,3 млн. барела на ден, а средната цена на сорта Брент през този месец беше 112 долара за барел. Цената на петрола скочи с около 50% на годишна база, като основният фактор за това е руската военна инвазия в Украйна. Преди това суровината започна да поскъпва на фона на възстановяването на световната икономика от коронавируса.

Благодарение на скъпия петрол Саудитска Арабия успява да запише бюджетен излишък от 57,5 млрд. риала (15 млрд. долара) през първите три месеца на годината. Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) страната ще бъде една от най-бързо развиващите се икономики през тази година.

Очакванията са, че продажбите на петрол ще продължат да растат, пише още Bloomberg. Агенцията напомня, че ОПЕК+, организацията, която обедини 23 петролни държави, включително и Русия, не се отказва от споразумението за постепенно повишение на добивите до септември.

Страни като САЩ и Япония вече призоваха картела да увеличи по-бързо добивите, за да успокои петролните пазари и да свали цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
fallback