IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco записа впечатляващ ръст на печалбата от началото на годината

Компанията е една от малкото в сектора, която планира увеличаване на добивите

15:02 | 15.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson, Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Саудитската държавна компания Saudi Aramco съобщи за ръст на печалбата с 82% през първото тримесечие на годината. Компанията е реализирала печалба от рекордните за нея 39,5 млрд. долара, се казва в прессъобщение.

Причината за този ръст е не само поскъпването на петрола с 45% от началото на годината, но и увеличените добиви - с 20% спрямо същия период на миналата година. В месеците между януари и март компанията е добивала по 10,2 млн. барела петрол на ден. Всички страни от ОПЕК + започнаха да увеличават добивите.

Търсенето на изкопаеми горива се повишава спрямо първите три месеца на 2021 година, когато световната икономика беше още под сянката на коронавируса. От пролетта западните компании започнаха да търсят и алтернативи на руския петрол заради наложените срещу Москва санкции. САЩ и Великобритания забраниха вноса на руски петрол заради войната в Украйна, а ЕС от седмици дискутира подобна мярка.

Компанията е изплатила дивиденти за 18,8 млрд. долара за последното тримесечие на 2021 година, става ясно още от финансовия отчет. Размерът на дивидентът за първото тримесечие остава същия и ще бъде платен през това тримесечие, посочват още от Aramco.

От компанията посочват още, че са се съгласили да придобият дял от 30% от рафинерията в Гданск в Полша, както и дял от 50% от полското съвместно предприятие за производство на самолетни горива, заедно с BP.

След съобщението акциите на Aramco се повишиха с над 3% до почти 42 риала, което представлява ръст от 29% в стойността на акциите от началото на годината. Така пазарната капитализация на компанията вече надхвърля 2,49 трилиона долара, изчислява Bloomberg.

Saudi Aramco е една от малкото компании в сектора, която планира увеличаване на добивите на петрол през следващите години. Много от нейните конкуренти постепенно се отказват от петрол и се прехвърлят към зелените мощности, за да намалят въглеродния си отпечатък.Но според прогнозите на ръководството на компанията петролът ще бъде търсена стока още десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още