IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слуховете за смъртта на петролния свят се оказаха прибързани

Запасяването с ресурси превърна Saudi Aramco в най-високо оценяваната компания на света

08:43 | 12.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Maya Siddiqui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maya Siddiqui/Bloomberg

Колко пъти сме чували, че епохата на изкопаемите материали е приключила, така, както сме чували, че и аналоговата епоха в миналото? Но сега е война и правителствата по целия свят внасят много нефт, газ и въглища. Да, президентът на САЩ Джо Байдън дори разреши сондажи за шистов петрол в зони за опазване на околната среда, за да не остави европейските си съюзници „на сухо“ в борбата с Владимир Путин.

Едва преди четири години проучване прогнозира, че спадът на цените и триумфалното шествие на екологичните енергии ще продължат. До 2020 г. слънчевата и вятърната енергия трябваше да бъдат по-евтини от изкопаемите горива във всички големи региони на света - в противоречие с прогнозите на петролната компания BP, петролното лоби Opec и Международната агенция по енергетика IEA. Според тях пикът на световното търсене на изкопаеми горива ще настъпи едва след около едно поколение.

Според Carbon Tracker сбогуването с мръсните енергии ще настъпи много по-рано. Според анализа пикът на дадена технология често се достига, когато тя е все още малка. Това се вижда например от преминаването от конските каруци към автомобилите. „Пикът настъпва рано и тези, които инвестират в старите технологии, губят парите си", казва авторът на проучването Кингсмил Бонд. Натискът върху правителствата да осигурят чист въздух, да станат независими от вноса на енергия и да намалят емисиите на CO2 поради изменението на климата е твърде голям. Но това беше преди войната. А тя промени много.

Проблемът с бързия упадък на петролната, газовата и въглищната промишленост е, че техните резерви, тръбопроводи и електроцентрали са на стойност 25 трлн. долара в световен мащаб. Загубата на стойност бързо ще се превърне в проблем за финансовите центрове. От години Английската централна банка и Съветът за финансова стабилност на Г-20 предупреждават да не се пренебрегват финансовите рискове, свързани с изменението на климата и политиката в областта на климата. През 2016 г. Световният икономически форум в Давос обяви този проблем за най-голямата заплаха за световната икономика.

А спадът на стойността на петрола например ще доведе до финансови затруднения и за страните, които досега са дължали икономическите си резултати предимно на износа на изкопаеми суровини, се предупреждава в проучването на Carbon Tracker - 12 страни от цял свят. Кувейт например получава 45% от брутния си вътрешен продукт от изкопаеми горива, Ирак - 42%, а Саудитска Арабия - 27%. Русия също зависи от петрола и природния газ за 10% от икономическата си мощ.

Изчерпването на ресурсите на старата икономика е толкова голямо, че изведнъж петролната компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco стана най-високо оценяваната компания в света. Две години и половина след излизането на борсата пазарната капитализация на компанията възлиза на 2,43 трилиона долара благодарение на високите цени на петрола. А какво да кажем за Apple, която само преди няколко седмици струваше три трилиона? Перспективата за повишаване на лихвените проценти кара инвеститорите панически да бягат от технологичните компании. И така Apple изведнъж се оценява „само“ на 2,41 трилиона долара.

Заблудените инвеститори ще трябва да се успокоят с една поговорка на Андре Костолани: „Ако имате акции, треперите, че те могат да се обезценят; ако нямате акции, треперите, че те могат да поскъпнат“…

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Слуховете за отказа от тероризирането с Ковид ще се окажат силно преувеличени. Не спряха да рекламират "вечната пандемия". Наесен пак ще ни зачешат. Затова е и тази снемка горе с парцаля на муцуната. Колкото до енергетиката, #КОЙ има интерес от разсипването на енергетиките на индустриално развитите държави? "Зеленикаква" сделка? Същото като "озонова дупка". Само дето печелившите са други. А потърпавшите пак са си същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още