Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съдбата на "Северен поток 2" - 11 млрд. евро погребани в Балтийско море

Уебсайтът и телефоните на проектната компания са закрити, служителите - уволнени и дори не е ясно кой носи отговорност в случай на щети

Съдбата на "Северен поток 2" - 11 млрд. евро погребани в Балтийско море

Снимка: Bloomberg LP

11 млрд. евро се оказаха погребани на дъното на Балтийско море, пише в свой коментар германското издание Die Zeit. Става въпрос за газопровода "Северен поток 2", чието строителство е напълно завършено, но бъдещето му се оказа повече от неясно.

На дъното на Балтийско море лежи тръбопровод с дължина 1230 километра, който имат капацитет да пренасят по 55 млрд. куб. метра природен газ годишно. И двете тръби са напълнени с газ и стояха в очакване да получат зелена светлина за търговската експлоатация.

Още по темата

Няколко месеца Берлин забави решението си, докато проектната компания Nord Stream 2 AG, регистрирана в Швейцария, не създаде свое дъщерно дружество на територията на Германия. Сега базираната в Шверин Gas4Europe е безполезна, след като процедурата по сертифициране беше спряна, когато на 22 февруари Москва призна независимостта на самообявилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР).

Само два дни по-късно Русия навлезе в Украйна и изглежда това вече е краят на един от най-спорните енергийни проекти в Европа в последните години. След началото на войната нито правителството на Млекенбург - Предна Померания, където "Северен поток 2" влиза на германска територия, нито федералното правителство искат да имат нещо общо с газопровода.

Източник: Bloomberg

В тръбите в момента има около 360 млн. куб. метра природен газ, чиято цена на спот пазарите в момента приближава 400 млн. евро, пише още Die Zeit. Еколозите предупреждават, че този факт крие опасност за екологични щети.

Кой обаче може да поеме отговорността? Западноевропейските финансови акционери в проекта Shell ,  OMV, Engie, Uniper и Wintershall DEA вече отписаха активите в него, а Nord Stream 2 AG подаде заявление за несъстоятелност в съда в Цуг. Уебсайтът на проектната компания вече не работи, телефоните за контакт са спрени, а всички 109 служители вече са без работа. Потърсен от Die Zeit говорителят на Nord Stream 2 AG коментира от личния си телефон, че всички сметки на компанията и комуникационните канали са блокирани заради санкциите срещу Русия.

Когото и да попитате - министерствата, Федералната мрежова агенция, строителя или оператора на газопровода, какво следва сега, отговаря, че ситуацията е неясна и липсват регулации в тази насока. Не е ясно дали тръбите ще трябва да бъдат демонтирани, ако няма да бъдат използвани, нито кой би платил за тази дейност, ако се стигне до там.

Още по темата
Евентуален правоприемник на Nord Stream 2 AG би трябвало да бъде "Газпром".

В момента единствено Gascade - германската газопреносна компания, има служители, които следят какво се случва в приемната станция на газопровода в Лубмин.

Според адвоката по енергийно право Кристиан Хелд няма нужда тръбите да бъдат премахнати, ако не причиняват конкретни щети. Екологичната асоциация Nabu обаче е на мнение, че оставането на газопровода на дъното на Балтийско море крие рискове. Тръбите са стоманени и обвити с пластмасово покритие. Когато спре поддръжката на проекта, пластмасовото покритие на тръбите ще бъде разядено, а стоманата ще ерозира от морската вода. А това е заплаха за екосистемата.

Течовете от метан също не трябва да бъдат пренебрегвани - този газ е няколко пъти по-опасен за атмосферата от въглеродния диоксид. При подобен инцидент държавата първо трябва да поиска от собственика да отстрани проблема, а ако не успее - да покрие сама щетите, а след това да си търси парите от собственика. Подобни спорове обикновено се решават в съда.

Строителни проекти от подобно измерение обикновено имат безсрочно разрешително, коментира адвокатът Рюдигер Небелзик, който представляваше Nabu в битката ѝ срещу одобрението за строителството на газопровода. При одобрението за строеж на вятърните турбини нещата стоят по различен начин - предвидено е за определен период, след който съоръженията се демонтират.

Газът в тръбите може да бъде изтеглен, обясняват от Gascade, но не е ясно кой трябва да го направи. Die Zeit посочва, че вероятно "Газпром" ще трябва да отпише тези количества. Но освен това процедурата предвижда почистване на тръбите от остатъчните вещества, за да не възникне пожар по газопровода. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (28)

   1| 2| 3    
0
 
6
 
28
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 2 седмици
Хахаа, като гледам, май ти ревеш! А с прословутите акцийки на гаСпром кво става? Май никой вече не ги брои за актив, нито ги търгува. Че и на москалската биржа не можеш да ги продадеш, щото не си opк по паспорт. А гъCпрома добре ще избие сега тръбичката, като продажбите му паднат минимум двойно, а Пyттю го изтисква за пари за войната.
3
 
3
 
27
преди 2 седмици
Газпром се наби с 4.5 МБ, ама вече отдавна си ги изби то високите цени. Германия загуби евтините си и сигурни доставки - и скоро ного ще реве, ного. Междувременно газопроводът си е там и в един момент вероятно ще му дойде времето.
0
 
6
 
26
khao до: Werter
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
изобщо не се бъркам ... пременил се Илия и пак в тия. Мутрата му смени името няколко пъти, но е едно и също нещо, което беше платено от бюджета.. с нашите пари, и няма да се избие... никога!
3
 
3
 
25
v_tin до: evlogi
преди 2 седмици
Какъв е проблема с газопровода- нещо му има ли, що ли
4
 
0
 
24
v_tin до: Dr. Vatnikov
преди 2 седмици
То за можене може, но не газпром ги плаща

Още от Европа
Недостигът на персонал може да спъне съживяването на летните пътувания в Европа