IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясната позиция на Олаф Шолц за "Северен поток 2"

Въпреки растящия натиск германският канцлер не дава категоричен отговор какво ще направи с газопровода

22:46 | 09.02.22 г. 15
<p>
	<em>Руските газопроводи в Европа. Графика: Bloomberg LP</em></p>

Руските газопроводи в Европа. Графика: Bloomberg LP

За много от съюзниците на Германия отказът на канцлера Олаф Шолц да приеме очевидното - че "Северен поток 2" ще бъде зачеркнат при инвазия на Русия в Украйна, изглежда странно, пише в коментар европейското издание Politico. Объркани са и в управляващата коалиция.

"Няма разумно обяснение за това", казва европейският депутат Райнхард Бютикофер, който е съпредседател на Зелените.

Анализатори обясняват, че "Северен поток 2" е съвсем различен проблем за Германия, отколкото за всеки друг световен лидер. За решенията за газопровода влияние оказват смесица от фактори, включващи дипломатически ходове, политически и правни опасения.

В Социалдемократическата партия има силна поддръжка за газопровода и канцлерът трябва да лавира първо в собствената си партия. От друга страна политическата намеса в регулаторно решение - "Северен поток 2" още е в процедура по сертифициране от страна на германския мрежови регулатор, може да изложи правителството на съдебни искове и плащане на компенсации.

Затова и Шолц се опитва да се измъкне дипломатично от категорично становище за "Северен поток 2", посочвайки, че по този начин оставя руския президент Владимир Путин да се чуди какви точно санкции ще му бъдат наложени в случай на ескалация на напрежението.

И така, когато американският президент Джо Байдън категорично заяви, че газопроводът ще бъде спрян, Шолц каза: "Можете да бъдете сигурни, че няма да има мерки, по които ще действаме по различен начин". След този коментар украинският президент Володимир Зеленски отказа да разговаря с германския външен министър Аналена Бербок.

Бютикофер коментира пресконференцията на Байдън и Шолц с думите, че германският канцлер е пропуснал една от последните възможности да се обяви против газопровода.

Шолц си спечели и критиките на Христиандемократическия съюз, който вече е в опозиция. Според депутата Норберт Рьотген без ясна позиция правителството отваря врати за спекулации и това ще има негативен ефект.

Разбира се, Шолц ще има още възможности да заяви официалната си позиция за "Северен поток 2". Следващата седмица той ще бъде на посещения в Москва и в Киев в опит да спомогне за намиране на решение на напрежението между двете страни.

От години Берлин се опитва да омаловажи политическото значение на "Северен поток 2". Но натискът да бъде призната ролята на геополитически лост в ръцете на Москва вече е много силен. Отказът на Германия да заеме категорична позиция вече води до спорове между съюзниците, когато изготвяха списъка със санкции, които да наложат, ако Москва нападне Украйна. Много държави настояват категорично за край на "Северен поток 2".

САЩ пък от години се опитва да спре газопровода, налагайки санкции на компании, участващи в изграждането му. Но Вашингтон успя да постигне само извесстно забавяне на строителството  и "Северен поток 2" вече е напълно изграден и чака да бъде въведен в експлоатация. Критиците му смятат, че тръбите ще увеличат съществено зависимостта на Европа от руския природен газ.

На този етап Шолц признава, че "Северен поток 2" е сред възможните цели за санкциите на Запада. Но не заявява категорично, че би се отказал от него.

От тази гледна точка "Северен поток 2" има и своята икономическа цена за Германия - той е директен път за газа, тоест и цената не се натоварва с транзитни такси. Досега Берлин винаги е заявявал, че ще получава част от доставките през Украйна, за да подкрепи икономиката на страната, но въпросът е докога би било валидно такова обещание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Смешни са дилетантските ти сметки... Германия не се бори за това, което внася в момента - тя си го внася по изгодни и дългосрочни договори. Германия се бори за всичко, което ТРЯБВА да внася над досегашното, за да спре въглищните си централи и цената на електроенергията от новите газови централи да не убие цялата германска икономика, за която се правиш на компетентен... ;) Щото тогава какво ще им излезе през носа на германците, а от там и на цела Европа, можеш да го прочетеш в "Откровения от Йоана"... ;) Имат само един полезен ход без руския газ и той е да си пуснат пак АЕЦ и да строят нови, каквото се кани да прави Макрон, но за целта требва да изринат целото зелено гюбре от властта, което на никой не му стиска там. Затова и се борят за СП2 като тигри усурийски ... Но пък може и да не са толкова добри в сметките като тебе и скоро да се усетят. Гледаме, как и от вън им помагат... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
И пич, стига си го надценявал тоз газ.Германия внася от Газпром колко, 40-50 млрд кубически метра годишно?по 300$ да е , тва са 12-15 млрд$ годишно.Ако го взема с по 100$ по-скъпо, тва какво, 4-5 млрд $ годишно повече?И като какво мислиш е влиянието на 4-5 млрд $ годишно върху икономиката на Германия,която е 4.5 трилиона $.Недей моля ти се, смешно е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Хехехехе.Не говорим за заплатите в Русия, а за възнаграждението на другарят Шрьодер .Това са две неща,които имат толкова общо едно с друго, колкото примерно Милко Калайджиев и Виенската филхармония..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тоз евтин газ през носа ще им излезе.Кактое казал Драган Цанков (който е бил русофил между другото в по-младите си години) не им ща нито меда, нито жилото...А в една дебела стара книга е казано, пазете се от даровете на данайците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
И кво му е скритото? Освен името... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
е ти кво искаш? като при бай ти тошо всички с еднаква заплата ли? :)) скрито *** си ти, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Благодарение на другаря Шрьодер, Германия ползва най-евтиния газ. Той е много по-полезен за страната си от тоя - шолц ли е, какъв е там. Толкова ли ти е трудно да го разбереш това? Бившия канцлер продължава да работи за Германия. А такива като АНAЛена бебокова работят срещу страната си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Затова пък токът в Русия е 0.07?, а в Германия 0.9 - 1?. От там и цените на всичко. А редови пияница си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не, в пPoccия заплатата към 10 пъти по-ниска от Германия, просто за единици "инфлуенсъри", като Шрьодер, пари има. За редовия пияница пари няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
не може да бъде! В Русия заплатата е 10 пъти по-голяма? ти се бъзикаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още