IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясната позиция на Олаф Шолц за "Северен поток 2"

Въпреки растящия натиск германският канцлер не дава категоричен отговор какво ще направи с газопровода

22:46 | 09.02.22 г. 15
<p>
	<em>Руските газопроводи в Европа. Графика: Bloomberg LP</em></p>

Руските газопроводи в Европа. Графика: Bloomberg LP

За много от съюзниците на Германия отказът на канцлера Олаф Шолц да приеме очевидното - че "Северен поток 2" ще бъде зачеркнат при инвазия на Русия в Украйна, изглежда странно, пише в коментар европейското издание Politico. Объркани са и в управляващата коалиция.

"Няма разумно обяснение за това", казва европейският депутат Райнхард Бютикофер, който е съпредседател на Зелените.

Анализатори обясняват, че "Северен поток 2" е съвсем различен проблем за Германия, отколкото за всеки друг световен лидер. За решенията за газопровода влияние оказват смесица от фактори, включващи дипломатически ходове, политически и правни опасения.

В Социалдемократическата партия има силна поддръжка за газопровода и канцлерът трябва да лавира първо в собствената си партия. От друга страна политическата намеса в регулаторно решение - "Северен поток 2" още е в процедура по сертифициране от страна на германския мрежови регулатор, може да изложи правителството на съдебни искове и плащане на компенсации.

Затова и Шолц се опитва да се измъкне дипломатично от категорично становище за "Северен поток 2", посочвайки, че по този начин оставя руския президент Владимир Путин да се чуди какви точно санкции ще му бъдат наложени в случай на ескалация на напрежението.

И така, когато американският президент Джо Байдън категорично заяви, че газопроводът ще бъде спрян, Шолц каза: "Можете да бъдете сигурни, че няма да има мерки, по които ще действаме по различен начин". След този коментар украинският президент Володимир Зеленски отказа да разговаря с германския външен министър Аналена Бербок.

Бютикофер коментира пресконференцията на Байдън и Шолц с думите, че германският канцлер е пропуснал една от последните възможности да се обяви против газопровода.

Шолц си спечели и критиките на Христиандемократическия съюз, който вече е в опозиция. Според депутата Норберт Рьотген без ясна позиция правителството отваря врати за спекулации и това ще има негативен ефект.

Разбира се, Шолц ще има още възможности да заяви официалната си позиция за "Северен поток 2". Следващата седмица той ще бъде на посещения в Москва и в Киев в опит да спомогне за намиране на решение на напрежението между двете страни.

От години Берлин се опитва да омаловажи политическото значение на "Северен поток 2". Но натискът да бъде призната ролята на геополитически лост в ръцете на Москва вече е много силен. Отказът на Германия да заеме категорична позиция вече води до спорове между съюзниците, когато изготвяха списъка със санкции, които да наложат, ако Москва нападне Украйна. Много държави настояват категорично за край на "Северен поток 2".

САЩ пък от години се опитва да спре газопровода, налагайки санкции на компании, участващи в изграждането му. Но Вашингтон успя да постигне само извесстно забавяне на строителството  и "Северен поток 2" вече е напълно изграден и чака да бъде въведен в експлоатация. Критиците му смятат, че тръбите ще увеличат съществено зависимостта на Европа от руския природен газ.

На този етап Шолц признава, че "Северен поток 2" е сред възможните цели за санкциите на Запада. Но не заявява категорично, че би се отказал от него.

От тази гледна точка "Северен поток 2" има и своята икономическа цена за Германия - той е директен път за газа, тоест и цената не се натоварва с транзитни такси. Досега Берлин винаги е заявявал, че ще получава част от доставките през Украйна, за да подкрепи икономиката на страната, но въпросът е докога би било валидно такова обещание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ми то кво чудно има.В Германия е пълно с петоколонници.Ей го на другарят Шрьодер ще влиза в борда на Газпром, там вероятно ще получава 10 пъти по-голяма заплата,отколкото като канцлер.Няма да се учудя скоро и Мути Меркел да се окаже в някой подобен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
В случай, че не сте разбрали, позицията на газопровода е съвсем ясна - готов е и ще се ползва. Също така ясна е и позицията на ръждивата хохълска тръба - няма да се ползва, както в момента не се ползва полската. Дрънканиците на разни бездарни драскачи не променят фактите. Какво беше - увеличение на износа на газ с 0.5% и увеличение на приходите 2 пъти за 2021 :) Това само с последното тримесечие. За 2022 ще е още по-скъпо. С мотането на топката изчезнаха и последните надежди транзитът през хохландия да бъде запазен на нива от 40 млрд. Ще бъде буферен транзитьор с около 15 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Jorkata
преди 2 години
На швабите малко по малко им писва да бъдат командорени от САЩ и това започва да се вижда - според мен нищо няма да му се случи на Северен поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Неясната позиция на Олаф Шолц за "Северен поток 2"Въпреки растящия натиск германският канцлер не дава категоричен отговор какво ще направи с газопровода".Газопроводът вече се изплати за Газпром. Ако го затворят, да му мислят немските инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ако не го затвори Германия, ще го затвори Брюксел. И после неустойките от бюджета на тия кабинетни плъхове == затваряме централата на ЕС в Брюксел и я пренасяме срещу моравата на Голямата Бяла Къща на Големия Бял Вожд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още