IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще влезе ли Олаф Шолц в ролята на помирител между САЩ и Русия?

В края на тази седмица германският канцлер ще пътува до Вашингтон и се подготвя за "скорошна" визита в Москва

22:30 | 03.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че ситуацията по границите на Русия с Украйна е много сериозна и планира среща в Москва с руския президент Владимир Путин. Тя ще се състои "скоро", коментира Шолц по време на интервю за обществената телевизия ZDF.

"Ще пътувам до САЩ и много скоро ще бъда в Москва, за да говорим по въпросите, които са необходими", каза германският канцлер, но без да уточнява дата за руската си визита, допълва европейското издание Politico.  "Тя се планира и ще се случи скоро", допълни той.

Олаф Шолц ще бъде на посещение във Вашингтон в неделя (6 февруари) и се очаква на следващия ден да разговаря с американския президент Джо Байдън. Пред ZDF той посочи, че е разговарял с Владимир Путин по телефона и координира своите следващи стъпки по казуса със съюзниците.

Новият германски канцлер е често критикуван за позицията си в този конфликт. Берлин отказа оръжия, произведени в Германия, да бъдат доставени в Украйна и до скоро защитаваше "Северен поток 2", посочвайки че е изцяло икономически проект. Но сега в страната вече допускат всякакви варианти при санкции срещу Русия, включително и срещу газопровода.

"Не можем да пренебрегнем фактът, че на украинската граница са разположени много военни и техника. Всичко това може да бъде подготовка за военни действия", каза Шолц пред ZDF. Според него при това положение всички трябва да бъдат много ясни в позициите си, а именно, че нарушаването на териториалният суверенитет на Украйна, военната атака, ще има много висока цена.

"Мисля, че това послание е разбрано", допълни още германският канцлер.

На критиките, че Германия може да се окаже несигурен партньор на Запада в тази криза Шолц беше категоричен: "Нашите съюзници отлично знаят какво получават с нас". И допълва, че страната допринася много за военната сила на НАТО. Германия обаче не изпълнява едно от изискванията на НАТО за 2% от БВП разходи за отбрана, припомня Politico.

"Германия е страната, отпуснала най-голяма финансова подкрепа за Украйна през последните години - почти 2 млрд. евро", отчита още германският канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Крайно време беше германските лидери да се заемат с посредническа мисия между USA/GB и Русия. Добре ще е и ако Франция се включи към това усилие. Надявам се и други европейски държави да кажат най-сетне какво наистина мислят. Не ни трябва отново разделена и настървена за война Европа. Това ще е сриващо и за източната и за западната и най-вече за централната част на континента ни. Едва ли ще може да се направи нещо кой знае какво, след като разделението и настървението вече е налице, но са длъжни да опитат всичко. Нали за това са лидери - да знаят и да виждат малко повече и по-далече от стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
"....Шолц беше категоричен: "Нашите съюзници отлично знаят какво получават с нас..." Знаят, разбира се ,Украйна получи 5000 каски например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Бе да внимава да не влезе в ролята на булката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още