fallback

Експлозия в терминал за втечнен газ в САЩ може да постави на изпитание Европа

Аварията ще остави затворено съоръжението за поне три седмици и това вече увеличава цената на газа в Европа

14:12 | 09.06.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Експлозия в най-големия терминал за износ на втечнен газ от САЩ поставя под риск доставките за Европа, пише Bloomberg. Това се случва в ключов момент, когато страните от ЕС опитват да намалят зависимостта си от руските енергийни ресурси и търсят алтернативи.

Говорител на компанията, която оперира съоръжението в Тексас, обясни, че терминалът ще остане затворен за поне три седмици. През него преминава около 1/5 от целия износ на втечнен газ от САЩ.

От началото на годината Европа е основен пазар за американския втечнен газ. Заради проблемите с руските доставки ЕС е купувал около 3/4 от износа на американските производители. В момента около половината от доставките на газ в Европа идват от САЩ, допълва Bloomberg.

Очакванията са, че при това положение цените на природния газ в Европа и Азия ще тръгнат нагоре, още повече и на фона на увеличеното вътрешно потребление в САЩ заради по-високите от обичайното температури в части от страната.

Цената на природния газ на най-големия европейски хъб - TTF в Нидерландия, вече тръгна рязко нагоре. В последните дни търговията беше спокойна именно заради очакванията за доставки на втечнен газ от САЩ. Цената на суровината с доставка през юли се движеше на ниво около и дори под 80 евро за мегаватчас - най-ниското ниво за последните три месеца.

Тази сутрин обаче търговията се извършва при почти 86 евро за мегаватчас, което е повишение от почти 8 на сто. Търговците очакват тенденцията да се задържи още известно време, защото основните купувачи на втечнен газ ще влязат в конкуренция в търсене на суровина, оказвайки натиск на пазара.

От началото на годината САЩ са лидер по отношение на износа на втечнен природен газ, следвани от Катар и Австралия.

газ

Източник: Bloomberg

В последните месеци ЕС търси алтернативи на доставките от "Газпром", разчитайки не само на САЩ и другите водещи производители на втечнен газ. Водени са преговори с Египет и с африкански държави, в които европейски компании вече имат присъствие - например Ангола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
fallback