IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се насочва към поредното седмично понижение*

Инвеститорите продължават да се опасяват, че по-ограничаващата парична политика в САЩ може да предизвика рецесия

09:27 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава в петък, след като през цялата седмица опасенията за рецесия, която ще свие търсенето, се сблъскаха със сигналите за затегнато предлагане, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,54%, или 0,57 долара, до 105,22 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,97%, или 0,1 долара, до 102,83 долара за барел.

Въпреки повишенията и двата сорта се насочват към седмично понижение в размер на около 5 на сто. През цялата седмица цената на двата бенчмарка преминаваше през колебания в размер на над 16 долара, заради което фючърсите за кратко преминаха под прага от 100 долара за барел.

петрол петрол

Инвеститорите продължават да се опасяват, че по-ограничаващата парична политика в САЩ може да предизвика рецесия, като в резултат на това петролът започна да поевтинява заедно с други суровини. Двама от най-ястребово** настроените представители на Федералния резерв на САЩ Кристофър Уолър и Джеймс Булард подкрепиха още едно лихвено повишение в размер на 75 базисни пункта (б.п.), което да бъде одобрено на заседанието този месец, като посочиха, че се очаква щатската икономика да продължи да се разширява тази година.

Дирекният пазар обаче продължава да показва признаци на енергичност, особено в САЩ. Освен това, може да има прекъсвания в предлагането – ключов терминал за износ на петрол от Казахстан може да бъде затворен, след като руски съд спря дейността му.

Волатилната търговия на петролния пазар означава, че суровината е значително под достигнатия през миналия месец връх, но все още е с над 35% по-скъпа през тази година, след като Русия нахлу в Украйна. Сложната ситуация на пазара накара банките да прогнозират различни сценарии за цените, като от Goldman Sachs Group Inc. все още имат бичи очаквания, докато от Citigroup Inc. смятат, че цените може да спаднат до 65 долара за барел по-късно тази година.

"Директният пазар очаква недостатъчност, а финансовият пазар - рецесия", написаха анализатори от RBC Capital Markets, в т.ч. Хелима Крофт и Майкъл Тран.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 3,69 долара за барел спрямо 2,69 долара преди месец.

Инвеститорите следят и усилията на властите в Китай да подпомогнат растежа, след като блокиранията, свързани с коронавируса, навредиха на икономиката и на потреблението на енергия през първата половина на годината. Министерството на финансите може да разреши на местните власти да продадат 220 млрд. долара от специални облигации за инфраструктурно финансиране.

*Към 09:03 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още