IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан ще проправя нови пътища за петрола си

Преди ден руски съд спря дейността на един от основните терминали, който използва страната за износ на петрол

12:15 | 07.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Касъм-Жомарт Токаев. Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Касъм-Жомарт Токаев. Снимка: Bloomberg LP 

Казахстан ще диверсифицира пътищата на петрола си, след като Русия спря за 30 дни основния терминал, през който страната изнася суровина по море, пише Ройтерс. Това решение на Приморския районен съд може да доведе до нови проблеми за петролните пазари в най-тежкия момент за търговията от 70-те години на миналия век насам.

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев поръча на правителството на страната да търси алтернативи и една от тях е т.нар. Транскаспийски маршрут - проект за петролопровод до Каспийско море. Той беше дискутиран преди години и цели износа на петрол от страната към Европа, заобикаляйки Русия. Сега подобряване на инфраструктурата за износ на Каспийско море обаче ще бъде приоритет.

Пристанищата на Казахстан трябва да се превърнат във водещи хъбове в региона, коментира Токаев пред правителството. Досега страната ни не се е възползвала от потенциала на Каспийско море и превозите по море, но сега настана друго време, отбелязва още той.

Токаев доскоро успяваше да балансира между интересите на Русия, Запада и Китай, но по време на Петербургския икономически форум в средата на юни той отказа да признае независимостта на ЛНР и ДНР и ги нарече квазидържави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
те вече биха шута.. не искат да признаят руските псевдо републики в Украйна и това е "наказанието"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Тез май скоро и те ще бият шута на северната Джамахирия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още