fallback

Цената на петрола се стабилизира под 100 долара за барел*

Има потенциал за допълнителни спадове, но те може да са ограничени, смята експерт

09:56 | 13.07.22 г.

Цената на петрола се стабилизира под 100 долара за барел, след като във вторник спадна под този праг насред нарастващите опасения от рецесия, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,10%, или 0,10 долара, до 99,39 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,18%, или 0,18 долара, до 95,66 долара за барел. WTI изтри около 8% от стойността си в предходната търговска сесия, като записа най-ниското си ценово равнище от три месеца насам.

petrol

Предстои по-късно през деня да бъдат публикувани данните за щатската инфлация през юни, като икономистите очакват показателят да е достигнал нов връх, което ще стимулира Федералния резерв да одобри още едно голямо лихвено увеличение.

"Черното злато" изтри по-голямата част от ръстовете си, предизвикани от войната в Украйна, с които суровината достигна цена от над 130 долара за барел през март. Поскъпването на долара и нарастващият брой новозаразени с коронавирус в Китай също допринесоха за натиска. Предстои по-късно през деня Международната агенция по енергетика да публикува доклада си за енергийния пазар.

"Отслабналите макронагласи раздвижват пазара в момента и вероятно ще продължат да го правят в краткосрочен план", прогнозира Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Това предполага, че има потенциал за допълнителни спадове, но смятаме, че те ще са сравнително ограничени, като се имат предвид подкрепящите бази. Световният пазар все още е затегнат", допълни Патерсън.

Американският президент Джо Байдън многократно призовава Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат предлагането, като предстои той да посети Саудитска Арабия като част от обиколката си в Близкия изток.

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на "черно злато" са нараснали с 4,76 млн. барела миналата седмица, посочват хора, запознати с данните. В сряда Администрацията за енергийна информация ще публикува официалните данни.

Същевременно цената на златото също се стабилизира, след като във вторник тя спадна до 9-месечно дъно. В сряда ценният метал поевинява с над 3 долара до 1721 долара за тройунция.

*Към 09:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
fallback