IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира под 100 долара за барел*

Има потенциал за допълнителни спадове, но те може да са ограничени, смята експерт

09:56 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се стабилизира под 100 долара за барел, след като във вторник спадна под този праг насред нарастващите опасения от рецесия, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,10%, или 0,10 долара, до 99,39 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,18%, или 0,18 долара, до 95,66 долара за барел. WTI изтри около 8% от стойността си в предходната търговска сесия, като записа най-ниското си ценово равнище от три месеца насам.

petrol petrol

Предстои по-късно през деня да бъдат публикувани данните за щатската инфлация през юни, като икономистите очакват показателят да е достигнал нов връх, което ще стимулира Федералния резерв да одобри още едно голямо лихвено увеличение.

"Черното злато" изтри по-голямата част от ръстовете си, предизвикани от войната в Украйна, с които суровината достигна цена от над 130 долара за барел през март. Поскъпването на долара и нарастващият брой новозаразени с коронавирус в Китай също допринесоха за натиска. Предстои по-късно през деня Международната агенция по енергетика да публикува доклада си за енергийния пазар.

"Отслабналите макронагласи раздвижват пазара в момента и вероятно ще продължат да го правят в краткосрочен план", прогнозира Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. “Това предполага, че има потенциал за допълнителни спадове, но смятаме, че те ще са сравнително ограничени, като се имат предвид подкрепящите бази. Световният пазар все още е затегнат", допълни Патерсън.

Американският президент Джо Байдън многократно призовава Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат предлагането, като предстои той да посети Саудитска Арабия като част от обиколката си в Близкия изток.

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на "черно злато" са нараснали с 4,76 млн. барела миналата седмица, посочват хора, запознати с данните. В сряда Администрацията за енергийна информация ще публикува официалните данни.

Същевременно цената на златото също се стабилизира, след като във вторник тя спадна до 9-месечно дъно. В сряда ценният метал поевинява с над 3 долара до 1721 долара за тройунция.

*Към 09:33 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още