IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта пада под 7000 долара за първи път от ноември 2020 г. насам

Стойността на суровината се счита за индикатор на общата икономическа тенденция. Понижението се обяснява с актуалните икономически данни от Китай

12:20 | 15.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Медта, любимата суровина на световното икономическо възстановяване след пандемията, се срина до най-ниското си ниво от 20 месеца насам, докато опасенията за световна рецесия продължават да се засилват, отслабвайки перспективите за търсенето на метала, използван във всички видове продукти - от автомобили до жилища и iPhone.

Цената на червения метал падна под 7000 щатски долара за тон за първи път от ноември 2020 г. насам, с което оформи пропадането с 35% от историческия връх, който достигна само преди четири месеца, когато инвеститорите се притесняваха, че инвазията на Русия в Украйна ще усложни още повече възможностите на потребителите да си набавят мед.

Рязкото понижение се случва и на фона на продължаващите опасения, че Китай, на който се пада половината от световното потребление, няма да се възстанови бързо от свързаните с Covid ограничения, както и поради това, че нарастващите енергийни разходи тежат на европейската икономика, а все по-бързата инфлация в САЩ заплашва с рецесия най-голямата икономика в света.

„За съжаление, в момента опитите за намиране на твърдо дъно при медта се оказват трудна задача", казва пред Bloomberg Фил Стрейбъл, главен пазарен стратег в Blue Line Futures LLC. „Китай, лихвените проценти, страховете от рецесия и проблемите с веригата за доставки все още са налице. Доминото се срива“.

Търгуваната на Лондонската борса за метали мед е поевтиняла с повече от 25% през тази година и е напът да отбележи най-големия си годишен спад в цената от 2008 г. насам, когато беше разгарът на финансовата криза. Тази седмица Goldman Sachs прогнозира, че металът ще се търгува на цена от 6700 долара за тон през следващите три месеца, което е понижение с 22% спрямо предишната прогноза, като заяви, че рязкото поскъпване на щатския долар ще остане пречка за медта, докато макроикономическите рискове не намалеят.

Поевтиняването е част от по-широката разпродажба на индустриални метали. Индексът за шестте метала, търгувани на LME, включително алуминий, мед, цинк, никел, калай и олово, е спаднал с 23% през тази година. Бенчмарковите цени на стоманата в САЩ се понижиха с повече от 36%, а на желязната руда - с 19%.

Добивните компании не са имунизирани срещу поевтиняването, като производителят на мед Freeport-McMoRan отчита спад на цената на акциите си с около 40% тази година. От Goldman Sachs предупредиха, че нарастващите разходи правят нерентабилен капацитет на световни минни компании, който съответства на около 300 000 тона. Капацитет, който преди година е бил рентабилен при цена от 6270 долара за тон, сега няма да бъде рентабилен при цена от 7500 долара за тон, поясняват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 1 година
Прецедателя Си се радва на постиженията на другаря Путин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
и да добавя.. целия изкопан мед за цялата човешка история е три пъти по-малко от откритите залежи в момента... тоест има 3 пъти повече неизкопан мед, отколкото изкопан... и тук не се включват бъдещите открития на залежи! ... така че единственото което свършва (ако изобщо го е имало) е мозък в кратуната ти! .. по твоите думи лития също беше малко и свършваше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
да, след 50 години може и да стане 10Б... потреблението ще се забави навсякъде, икономически инвалид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Аре да видим докога. Търсенето на изток си е стабилно, обаче добивите намаляват и по политически причини и по причина изчерпване на залежите. Потреблението ще се забави само в ЕС заради дивата криза, в която западът сам се набута. Само че складовете за цветни метали вече се изпразват, същевременно спада и добивът. Специално за медчицата цени от 10 Б на тон са неизбежни в средносрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още