IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman понижи бичите си прогнози за медта заради енергийната криза в Европа

Рисковете от рецесия в развитите икономики ще подхранват и занапред песимизма в търсенето на метала до края на годината, изтъква американската банка

11:25 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сътресенията на пазара на медта ще се влошат, сочи нова прогноза на Goldman Sachs Group Inc. Според американската инвестиционна банка рисковете за икономическия растеж, свързани със световната енергийна криза, също нарастват, съобщава Bloomberg.

Goldman понижи прогнозата си за медта, което рязко контрастира с предишните оптимистични виждания на нейните анализатори. Кредиторът предупреждава, че цената на метала сега е с 40% под очакванията и че рисковете от рецесия в развитите икономики ще подхранват и занапред песимизма в търсенето на метала до края на годината.

В понеделник цената на медта удари 20-месечно дъно от 7517 долара за тон, като това е най-ниското ниво от ноември 2020 г., според mining.com.

Световната енергийна криза, която заплашва икономическия растеж, е „силно изкривена към ескалация през зимата“, пишат анализатори, включително Никълъс Сноудън, в бележка до клиенти. Ръстът в стойността на долара също натежа значително върху медта, добавят те. Goldman сега очаква цената на медта да достигне средно ниво от 6700 долара за тон през следващите три месеца, спрямо по-ранната прогноза за 8650 долара.

мед мед

Металът, често приеман като барометър за световната икономика, отчете ценови срив от близо 30% спрямо своето пиково ниво през март. Въпреки че медта беше предпочитана от анализаторите поради ограничените доставки и използването ѝ в бързоразвиващите се зелени технологии, цените се сринаха, тъй като руският натиск върху енергийните доставки разтърси икономиките, особено в Европа.

„Низходящата спирала при цената на медта, която набра скорост през последните сесии, отразява все по-песимистичните очаквания за растежа“, изтъкват от Goldman, добавяйки: „Това последно понижаване е свързано с нарастващите насрещни ветрове по отношение на икономическия растеж в Европа, по-специално от въздействието на нарастващите цени на природния газ върху активността в региона“.

Според Goldman медта все още е напът да достигне цена от 15 000 долара през 2025 г., като банката визира явен бичи пазар, тъй като предлагането ще достигне пик.

Goldman очаква средната цена на медта в рамките на шест месеца да достигне 7600 долара за тон и 9000 долара за тон за следващите 12 месеца спрямо предходните прогнози за съответно 10 500 долара и 12 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още