IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затегнатият пазар връща цената на петрола на нива над 100 долара за барел*

Саудитска Арабия вече произвежда много, а ако няма буфер на пазара, цените ще се сринат, смята експерт

10:19 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола отново се връща на нива над 100 долара за барел, отбелязвайки плахи ръстове, след като в понеделник щатският сорт записа най-голямото си дневно повишение от май насам насред опасенията за затегнат пазар, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,06% до 106,34 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава незначително до 102,67 долара за барел. Повишението на сорта в понеделник бе предизвикано от отказа на Саудитска Арабия да увеличи предлагането.

петрол петрол

Петролните пазари преминаха през волатилна търговия в последните седмици, докато трейдърите бяха разтърсвани от вълни на несигурност заради опасенията, че предстоящата рецесия може да свие търсенето, от последиците от поскъпващия долар и от сигналите, че физическият пазар продължава да е затегнат.

Междувременно САЩ продължават да работят по плана си за таван на цената на руския петрол в опит да прекъснат паричните потоци към Москва, необходими, за да поддържа инвазията си в Украйна.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 4,44 долара за барел, което е с над долар над нивото преди седмица.

По време на посещението си в Саудитска Арабия американският президент Джо Байдън призова производителите от региона да увеличат предлагането. В отговор саудитските министри настояха, че подобни решения трябва да бъдат взимани според пазарната логика и в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи названието ОПЕК+.

"Цялата концепция да отидеш до Саудитска Арабия да питаш за допълнителни доставки е някак непрактична", каза Ферейдън Фашараки, ръководител на консултантската компания FGE. По думите му кралството вече произвежда количества, близки до историческия им връх, като има малко останал свободен капацитет. "Ако няма буфер на пазара, цените ще се сринат", обясни Фашараки.

"Черното злато" ще се търгува за над 100 долара за барел до края на годината и цената му ще остане висока и след това, смята петролният министър на Ирак Ихсан Абдул Джаббар. Следващото заседание на ОПЕК предстои на 3 август.

*Към 09:37 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още