IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК се изправя пред почти невъзможна производствена задача през 2023 г.

Тринайсетте членки на картела ще трябва да доставят повече от 30 млн. барела на ден средно през 2023 г., за да посрещнат очакваното търсене

12:51 | 16.07.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще трябва да изпомпват суров петрол с най-бързите темпове от пет години през 2023 г., ако искат да балансират търсенето и предлагането на пазара. Ограниченията на капацитета предполагат, че те може да имат проблеми, пише Джулиан Лий за Bloomberg.

Последните прогнози на Международната агенция по енергетика (IEA), Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) и ОПЕК показват, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се повиши силно през 2023 г., въпреки нарастващите страхове за инфлацията и отслабващия икономически растеж. Липсата на инвестиции в нов капацитет за производство на суров петрол означава, че групата производители от ОПЕК ще трябва да изпомпва повече, за да отговори на това търсене.

И трите организации предвиждат глобалното търсене на нефт да се увеличи с най-малко 2 млн. барела на ден през следващата година, с което ще се върне обратно над нивото от 2019 г. за първи път след пандемията от Covid-19, която удари в началото на 2020 г.

Последният доклад на ОПЕК предполага, че нито пандемията от Covid, нито руската инвазия в Украйна, нито глобалното финансово затягане на фона на растящата инфлация ще подкопае икономическия растеж в значителна степен и че големите икономики „се връщат обратно към своя потенциал за растеж“. Докладът обаче отбелязва, че несигурността около прогнозата „оказва натиск надолу“.

Тринайсетте членки на ОПЕК ще трябва да доставят повече от 30 млн. барела на ден средно през 2023 г., според ОПЕК и МАЕ. Прогнозата на EIA е за 29,4 млн. барела на ден.

Това не е рекордно ниво на производство за групата, но би било най-високото от 2018 г., според собствените данни на ОПЕК. По-важното е, че това ще тласне свободния капацитет на групата до многогодишно дъно от около 2 млн. барела на ден, въз основа на оценката на Bloomberg за устойчивия производствен капацитет в страните от ОПЕК.

Последният път, когато настоящите членове на ОПЕК колективно изпомпваха повече от 30 млн. барела на ден, комбинираният добив на пет от тях - Алжир, Иран, Либия, Нигерия и Венецуела - беше с почти 2,75 млн. барела на ден по-висок от този през юни. Само три членки - Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - са добили повече миналия месец, отколкото средно през 2018 г.

Това не е резултат от доброволно въздържание. Десетте членки на ОПЕК, обвързани от условията на производственото споразумение, което сключиха през 2020 г. с група съюзници извън ОПЕК, изпомпваха над 1 млн. барела на ден по-малко от целите им, разрешени миналия месец.

Членовете на ОПЕК не са изпомпвали толкова, колкото им е било разрешено, от юли 2020 г. Първоначално това помогна да се балансира свръхпроизводството от съюзниците на картела. Съвсем наскоро това отрази неспособността да се увеличи производството в съответствие с нарастващото търсене. Повечето от страните вече добиват колкото могат.

Неспособността на производителите от ОПЕК да увеличат нивата на производство при цени на петрола над 100 долара за барел и растящо търсене на техния суров петрол не предвещава нищо добро за бъдещето. Групата ще трябва да изпомпва около 1,36 млн. барела на ден средно повече през следващата година, отколкото миналия месец.

Това ще окаже натиск върху производствения капацитет на почти всички от тях. 

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Елементарно уотсън. Ориентирай се кои са най-големите потребители на петрол и газ с света :) Ти обаче като путлето не разбра ! Който плаща музиката той я поръчва. Нещата НЕ работят обратно колкото и да ти се иска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Petrol: United States11,567,00012/2021:) Американците не ги мисли ! Те тези проблеми си ги решиха на предната криза през 80-те. Просто си копат. Замисли се защо в България над 90% от енергетиката е руска , а освен това и си имаме мораториумче за копане. Това трябва да те тревожи истински !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Here are the 10 countries with the highest natural gas production 2021:United States (914.60 2020 Production (Billion m
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Какво ще правят алексчо ? Ще си прибират паричките :) Ти не си ли поглеждал кой произвежда най-много газ и петрол в света ? Хахахаха май не си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Импе , тия в БРИКС досега и митнически съюз не са сключили , банка щеха да правят да се самофинансират , остана на ниво меморандуми ... :))) ... Я прегледай какво са постигнали от 2009 досега , само статистиката на мизерията си сравняват с останалият свят ... И да , владетелите си правят соарета тук-там по света за снимки ... Головодници . Чайниците вече се ослушват и се питат чий го дирят в трета глуха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Не купуват петрол , а мазут . И не го препродават а горят в електроцентралите си , за да посрещнат пиковете от електроенергия необходима за охлаждане (не знам що там от година на година става все по-горещо , вероятно щото ползват повече фотоволтаици??) и помпане на повече петрол ==> продават повече скъп петрол (докато едни други не толкова , щото водят специална военна операция) ... :))) ... днес в Холандия как е ?! Има ли блокади ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 1 година
Импе , я си отговори : Китай печели или губи от войната на Путин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
И защо държави като Либия, Иран, Ирак, Венецуела - а вече и Арапия - ще играят по cвиpката на САЩ - а и на ЕС - сигурно защото много ги обичат ли? Анaл-изаторчетата замислят ли се какво ще стане, когато Арапия и Иран влязат в БРИКС? - Те поемат ангажиментът не само да не се санкционират помежду си, щото така им е казало някакво чучyло от Вашингтон, но и колективно да отговарят с ответни мерки на санкциите, наложени на коя да е от тях - от трети страни. Ного скоро ще има плачи и скърцане със заби - както обичаше да казва И. Христос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Интересно що Саудитска Арабия купува от Русия рекордни количества петрол. Какво ли правят с него, какво ли... Сигурно му правят ритуал за очистване от агресивна военност и го препродават някъде, кой знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Достатъчно е ОПЕК да си гледа интереса и да се спазват договореностите. А "клиентският картел" дори няма представа докъде може да се оссеRе в мераците си да командери безумно където не му е работа. Какво ще правят американците, ако нефтът скочи над $300 за барел, а за това достатъчно е Русия да намали предлагането? Сега 1 галон стигна $8, а тогава кво прайм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още