IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата прогноза на ОПЕК за 2023 г. не носи надежда за облекчаване на недостига

Организацията на страните износителки очаква световното търсене на „черно злато“ да продължи да расте, надвишавайки увеличението на доставките с 1 млн. барела на ден

20:33 | 12.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Първата прогноза за пазара на петрол на ОПЕК за 2023 г. не носи надежда на притиснатите до стената потребители.

Организацията на страните износителки очаква световното търсене на „черно злато“ да продължи да расте, надвишавайки увеличението на доставките с 1 млн. барела на ден следващата година. За да бъде запълнена тази пропаст, ОПЕК ще трябва значително да увеличи производството, но членовете вече изостават от обемите, необходими в момента, заради недостатъчно инвестиране и политическа нестабилност.

 Суровият петрол се задържат на цена от над 100 долара за барел, докато петролните полета и рафинерии се опитват да наваксат темпа на постпандемично търсене. Това на свой ред разпалва още повече кризата с цената на живота и заплашва да изпрати световната икономика в рецесия.

В понеделник съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливън заяви пред репортери, че според Вашингтон ОПЕК има капацитета да увеличи производството, въпреки че зависи в крайна сметка от страните членки да определят какви стъпки да предприемат.

Докладът, публикуван от базирания във Виена изследователски отдел на организацията, сигнализира, че недостатъчното снабдяване ще продължи.

Световното търсене ще се увеличи с 2,7 млн. барела на ден следващата година, подкрепено от растежа на развиващите се икономики, докато снабдяването извън ОПЕК ще се увеличи с 1,7 млн. барела на ден, според анализа. Бензина и дизела ще са основните двигатели в ръста на потреблението.

За да балансира търсенето и предлагането, ОПЕК ще трябва да осигури средно 30,1 млн. барела на ден през 2023 г. това са 1,38 млн. барела на ден повече, отколкото 13-те членки на картела са добили през юни.

Въпреки че групата възстановява ограничения заради коронавирусната криза добив, тя все още е добива значително по-малко от общата си цел, защото страни като Ангола и Нигерия имат проблем с капацитета заради недостатъчни инвестиции и операционни проблеми. Либия пък се раздели с голяма част от добива заради нова порция политически проблеми.

Оценката на ОПЕК е в унисон с преобладващото виждане в петролната индустрия, като Международната агенция по енергетика (МАЕ) – която представлява потребяващите страни – също очаква снабдяването да остане ограничено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Какъв петрол, какъв газ? Пишете на Зелков, той ще ви изпрати безброй линкове че те не са нужни въобще.Там ще разберете, че с перки,соларки и термопомпи ще направите безброй пари! Ей така, от нищото!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още