IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК запази прогнозата си за търсенето на петрол през 2022 г., но вижда рискове

Търсенето на "черно злато" тази година ще надвиши предпандемичните равнища, прогнозира картелът

18:55 | 14.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се придържа към прогнозите си, че търсенето на петрол в света ще надвиши през 2022 г. нивата, достигнати преди пандемията, въпреки че според групата на страните производителки нашествието на Русия в Украйна и развитията на коронавирусната пандемия създават значителен риск, пише Ройтерс.

В месечен доклад, публикуван във вторник, Организацията на страните износителки на петрол потвърди прогнозите си, че търсенето на петрол в света ще нарасне с 3,36 млн. барела дневно през 2022 г., продължавайки възстановяването спрямо спада през 2020 г.

Заради войната в Украйна цената на петрола за кратко премина прага от 139 долара за барел през март, най-високото ниво от 2008 г. насам, като увеличи инфлационния натиск. Блокадите заради COVID-19 в Китай, където огнище в Пекин доведе до възобновяване на масовото тестване, ограничават търсенето на петрол.

„Гледайки в перспектива, настоящите геополитически събития и несигурното развитие на пандемията към края на второто полугодие на годината продължават да създават значителен риск за прогнозираното възстановяване на нивата преди пандемията“, отбелязва ОПЕК в доклада си.

„Инфлационният натиск вероятно ще се запази и ще остане крайно несигурно кога ще бъдат разрешени геополитическите проблеми. Въпреки това търсенето на петрол се очаква да остане на стабилни нива през второто полугодие на тази година“, става ясно от доклада.

Авторите му очакват световното потребление да надвиши 100 млн. барела дневно през третото тримесечие в унисон с по-ранни прогнози и средното ниво за 2022 г. да достигне 100,29 млн. барела дневно, малко над нивото преди пандемията през 2019 г.

ОПЕК запази прогнозата си за ръста на световната икономика с 3,5% тази година, но допълни, че потенциалът за понижение „остава значителен“, а за повишение – „доста ограничен“.

Цената на петрола продължи ръстовете си по-рано през деня след публикуването на доклада и се търгува за над 123 долара за барел.

Спад на добива

ОПЕК и съюзниците ѝ, сред които и Русия, повишават добива след рекордните съкращения по време на най-тежкия период от пандемията през 2020 г.

На последното си заседание на 2 юни ОПЕК+ обяви преждевременен ръст на добива на петрол, за да компенсира загубите от Русия и да разчисти пътя за визита в Саудитска Арабия на американския президент Джо Байдън.

Но ОПЕК+ не успява да увеличи добива заради недостатъчни инвестиции в петролни находища от някои страни членки на картела и в последно време - загубите на добив от Русия в резултат на санкции и избягване на руския петрол от купувачите.

Докладът на ОПЕК показва, че тенденцията е продължила през май и допълва, че добивът е намалял със 176 хил. барела дневно до 28,51 млн. барела дневно заради загуби в Либия, Нигерия и други страни.

Прогнозата за ръста на предлагането от страни извън ОПЕК през 2022 г. бе намалена с 300 хил. барела дневно до 2,1 млн. барела на ден. ОПЕК понижи почакванията си и за руския добив с 250 хил. барела дневно и запази предвижданията си за ръста на производството в САЩ.

ОПЕК очаква предлагането на американски шистов петрол да нарасне с 880 хил. барела дневно през 2022 г., като прогнозата остава непроменена спрямо миналия месец въпреки високите цени, които в предишните години насърчаваха растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още