IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ отговори на дипломацията на Байдън с минимално повишение на добива

Ръстът от 100 хил. барела дневно през септември е най-малкият от 1986 г. насам в абсолютни изражения и най-малкият в историята в процентни изражения

20:43 | 03.08.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

ОПЕК+ отговори на месеците дипломатически усилия на американския президент Джо Байдън с едно от най-малките повишения на петролния добив в историята си, предава Bloomberg.

Картелът ще добави само 100 хил. барела петрол дневно през септември, с което ще даде на затегнатия пазар допълнителни количества при много по-бавен темп в сравнение с последните месеци въпреки натиска от Белия дом да помогне за охлаждането на цените.

Алиансът с 23 страни ще раздели това количество пропорционално между страните членки и тъй като само Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са в състояние да повишат добива, само част от него вероятно ще стигне до пазара. За юли и август групата обеща да добави над 600 хил. барела дневно на пазара.

Повишението не дава особена утеха на потребителите, които страдат от високите цени на петрола. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент изтриха загубите и бяха на ниво от 100,59 долара за барел към 15,10 ч. в Лондон.

„От гледна точка на глобалния баланс днешното миниатюрно повишение на квотата, най-малкото от 1986 г. насам в абсолютни изражения и най-малкото в историята в процентни изражения, не е нищо особено“, коментира Боб Макнали, президент на базираната във Вашингтон консултантска компания Rapidan Energy Group и бивш служител на Белия дом. „Но ако цените на петрола продължат да намаляват, Белият дом вероятно ще си припише заслугите за това“, допълва той.

Министрите одобриха предложението на онлайн заседание в сряда, става ясно от съобщение на сайта на ОПЕК. Не се е стигнало до обсъждане дали ОПЕК и съюзниците ѝ ще продължат да повишават добива в следващите месеци, разкриха делегати. Групата ще проведе следващо заседание на 5 септември.

След визитата на Байдън в Саудитска Арабия американски представители заявиха, че са оптимисти, че Рияд и Вашингтон са напът към помирение. По време на визитата си той се срещна с престолонаследника Мохамед бин Салман и заяви, че очаква допълнителни стъпки от кралството от гледна точка на добива на петрол. Късно във вторник САЩ одобриха продажбата на оръжия на стойност 3,05 млрд. долара, включително ракети „Пейтриът“ за близкоизточната страна. Опек Опек

ОПЕК+ прояви добра воля към потребителите в последните месеци, като ускори повишаването на добива през юли и август, с което сложи край на съкращенията в COVID ерата. Саудитска Арабия повиши добива до 10,78 млн. барела дневно миналия месец, ниво, което рядко е достигано преди това.

Опасения за капацитета

Делегати на ОПЕК+ заявиха преди заседанието, че не виждат непосредствена нужда от замяна на доставките от члена на коалицията Русия, които са останали стабилни въпреки санкциите заради нашествието ѝ в Украйна. По-голямото развъртане на кранчетата можеше да обтегне отношенията с Москва.

„На пазара има несигурност, която трябва да бъде взета предвид“ като новите щамове на COVID-19 и ограниченията върху продажбите на руски петрол, коментира руският вицепремиер Александър Новак в интервю за държавната телевизия „Россия 24“. „Затова днес се вземат такива предпазливи решения“, допълни той.

Делегатите заявиха също преди срещата, че ограничените резерви на групата от допълнителен производствен капацитет са строго пазени за по-късно през годината, когато пазарите на суров петрол се очаква да се затегнат, тъй като САЩ ще намалят освобождаването на количества от извънредните си запаси. Неизползваните доставки в Близкия изток са намалели до незначителни нива от около 2 млн. барела дневно, или 2% от световното търсене, сочат данни на Международната агенция за енергия.

Министрите от ОПЕК+ отбелязаха в заключителното си комюнике след заседанието в сряда, че „изключително ограничените наличности от свръхкапацитет изискват използването им с голяма предпазливост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
байдън не е целувал ръка както трябва ... а защо арабинът не е ходил при байдън , байдън при него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още