IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижава преди заседанието на ОПЕК+*

Пазарът е в очакване на леко повишение в предлагането на фона на продължаващите рецесионни опасения

10:00 | 03.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в сряда, докато инвеститорите са в очакване на заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), което предстои да се състои по-късно през деня, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,22%, или 0,22 долара, до 100,32 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,21%, или 0,20 долара, до 94,22 долара за барел.

По-късно в сряда предстои заседание на ОПЕК и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+. Според проучване на медията сред трейдъри и анализатори е по-вероятно картелът, воден от Саудитска Арабия, да се съгласи да остави предлагането стабилно, отколкото да го увеличи през септември.

Инвеститорите следят и последиците от посещението на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси в Тайван, направено въпреки заплахите от страна на Китай. Пекин обяви военни обучения, както и икономически ограничения срещу страната.

"Въпреки че може да има леко увеличение, малко вероятно е ОПЕК+ да обяви значително увеличение, като се имат предвид продължаващите рецесионни опасения и около 25-доларовия спад в цената на петрола от началото на юни", смята Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Миналия месец американският президент Джо Байдън посети Саудитска Арабия в опит да убеди ОПЕК+ да произвежда повече петрол, след като цената на бензина в САЩ достигна рекорден връх. Преди заседанието представител на администрацията заговори за възможността от положително развитие на събитията, въпреки че някои членове на организацията не могат да достигнат уговорените от предходните месеци увеличения.

От Goldman Sachs Group Inc. очакват ОПЕК+ да одобри "леко" увеличение в доставките, сочи бележка от анализатори, включително Деймиън Курвалин. В момента световните петролни пазари са изправени пред дефицит от 2 млн. барела дневно, докато запасите са на ниски равнища, близки до рекордните, посочват още от банката.

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на "черно злато" са се увеличили с над 2 млн. барела, според лица, запознати с данните. Предстои официалната статистика да бъде публикувана по-късно в сряда.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка е спаднал до най-ниското си ниво от май, което предполага, че затегнатостта на пазара се облекчава. Спредът сега е в размер на 1,86 долара за барел спрямо над 4% преди месец.

*Към 09:47 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още