IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън приключи обиколката си в Близкия изток, но с малък успех

Американският президент не успя да убеди Риад едностранно да увеличи добивите на петрол, но потвърди отношенията помежду им

09:28 | 17.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger, Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger, Bloomberg

Американският президент Джо Байдън приключи своята обиколка в Саудитска Арабия и Израел, пише Ройтерс. Това е първото му посещение в региона и целеше да бъдат потвърдени добрите отношения между страните, както и да покаже ангажираността на САЩ, към тях на фона на растящото влияние на Русия, Иран и Китай.

Но според анализаторите Байдън постигна малко успехи в тази своя обиколка.

Джо Байдън не демонстрира близки отношения с престолонаследника на Саудитска Арабия  принц Мохамед бин Салман и повдигна въпроса за убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година. Според американското разузнаване именно престолонаследникът е наредил убийството му.

"Казах много откровено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, свързан с човешките права, противоречи на нашата същност и на моята същност", коментира американският президент след срещата. Принцът е заявил, че не е замесен и коментира, че САЩ също са направили своите грешки.

Обиколката приключи без споразумение за незабавно увеличение на добива на петрол от страна на Саудитска Арабия, нито с подкрепа за изграждане на ос на сигурност в региона, в която да бъде включен и Израел. Но тя не може да бъде наречена изцяло провал, пише още Ройтерс.

Посещението на Байдън в Саудитска Арабия се подготвя от месеци и според агенцията много от служителите в Белия дом са били против американският президент да се срещне с престолонаследника в Джеда. Пътуването му показва, че САЩ са решили да запазят отношенията си със страната.

За да постигне тази визита, Риад направи редица стъпки, сред които подкрепата за ООН в решаването на конфликта в Йемен, което може да бъде разгледано като голяма победа за американския президент. Разговорите също така спомагат за ускоряване на увеличаването на добива в ОПЕК+.

По отношение на петрола обаче визитата на Байдън е само частичен успех, защото той се надяваше да успее да накара страната самостоятелно да увеличи добива извън организацията, в която участва и Русия. В Белия дом обаче са уверени, че благодарение на разговорите ще бъде постигнато увеличаването на добивите по време на следващите разговори в петролния картел.

Първата официална среща на ОПЕК+ ще се проведе на 3 август.

Анализаторите виждат и леко подобряване на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, след като беше постигнато споразумение за отваряне на въздушното пространство на кралството за полети на израелски самолети. Но надеждите за задълбочаване се изпариха, когато Риад заяви, че не мисли да влиза в никакви съюзи на Перскийския залив с Израел срещу Иран.

Преди това, по време на визитата си в Израел, Байдън подписа споразумение, което предвижда Иран да бъде принуден да се откаже от своята ядрена програма. Саудитска Арабия и Израел не харесаха ядреното споразумение, което беше подписано под натиска на Барак Обама и бяха доволни, когато САЩ излезе от него при наследника на Обама - Доналд Тръмп.

Сега САЩ се опитват да съживят преговорите с Техеран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Защото никой не устройва тържествено посрещане на някакъв нахaлен прoсяк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Путин за разлика от тоя го приеха с арабски "маркови" коне, изтребители, рисуващи с дим по небето руското знаме и пр. Такова за тоя нямаше. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Не малък успех, но ПРОВАЛ !!! Жaлкото старо чучyло отиде в Близкият изток с идеята да раздава заповеди... на държавници, за които той е просто един НИКОЙ. Арапският принц само от уважение към старостта му не го прогони веднага, а с цялото си поведение узурпаторът едва ли не насила го натири да ходи в БРИКС - което и ще стане до 6-7 месеца. Иран също ще влезе там - което означава за организацията контрол върху голяма част от световните залежи на слуз и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още