IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън се надява на повече саудитски петрол

Президентът на САЩ ще убеждава арабските лидери за по-дълбока интеграция на Израел в региона

10:31 | 16.07.22 г. 3
<p>
	Президентът на САЩ Джо Байдън. <em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с лидерите на Саудитска Арабия в събота в опит да убеди съюзниците на Вашингтон от Персийския залив да добиват повече петрол и да интегрират Израел в региона като част от нова ос, до голяма степен водена от споделени опасения относно Иран.

Байдън, във втория етап от първото си посещение в Близкия изток като президент, се фокусира върху планираната среща на върха с шест държави от Персийския залив и Египет, Йордания и Ирак, пише Bloomberg.

Байдън беше обещал да превърне Саудитска Арабия в „пария“ на световната сцена заради убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти. В крайна сметка той реши обаче, че интересите на САЩ налагат пренастройка, а не разрив в отношенията с най-големия износител на петрол в света.

Президентът на САЩ се нуждае от саудитска помощ във време на високи цени на суровия петрол и други проблеми, свързани с конфликта между Русия и Украйна. Той насърчава и усилията за прекратяване на войната в Йемен, където е в сила временно примирие.

Вашингтон също иска да ограничи влиянието на Иран в региона и глобалното влияние на Китай.

Президентът на САЩ ще проведе двустранни разговори с лидерите на Египет, Обединените арабски емирства и Ирак, преди да вземе участие в по-широката среща на върха. На нея той планира да изложи своята визия и стратегия за ангажимента на Америка в Близкия изток, коментира съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан.

„Той възнамерява да гарантира, че няма да има вакуум в Близкия изток, който Китай и Русия да запълнят“, коментира Съливан.

Байдън ще обсъди енергийните доставки с производителите на петрол от Персийския залив. Вашингтон обаче не очаква Саудитска Арабия – тежката артилерия на ОПЕК, да увеличи незабавно производството на петрол.

Държавите от Персийския залив, които отказаха да застанат на страната на Запада срещу Русия в конфликта в Украйна, на свой ред търсят конкретен ангажимент от страна на САЩ за стратегическите връзки, които са обтегнати поради предполагаемото оттегляне на САЩ от региона. Рияд и Абу Даби са разочаровани от взаимоотношенията в сферата на отбраната и оръжията и от това, че са изключени от непреките преговори между САЩ и Иран за съживяване на ядрения пакт от 2015 г. Според страните от региона ядреното споразумение е погрешно, тъй като не отчита регионалните опасения относно ракетната програма и поведението на Техеран.

Израел, който споделя опасенията на страните от Персийския залив заради Иран, насърчава пътуването на Байдън до кралството и се надява, че то ще съдейства за затоплянето на отношенията между Саудитска Арабия и Израел като част от по-широко арабско сближаване, след като ОАЕ и Бахрейн изградиха връзки с Израел в споразумения с посредничеството на САЩ. Тези споразумения получиха благословията и на Рияд.

Като знак за напредък Саудитска Арабия заяви в петък, че ще отвори въздушното си пространство за всички въздушни превозвачи. Това проправя пътя за повече полети до и от Израел.

САЩ и Израел се стремят да положат основите на съюз за сигурност с арабските държави, който ще свърже системите за противовъздушна отбрана за борба с ирански дронове и ракетни атаки в Близкия изток.

Вашингтон и Рияд също обявиха оттеглянето на американски и други мироопазващи сили от Тиран - остров между Саудитска Арабия и Египет на стратегическа позиция, която води до израелското пристанище Ейлат. Войските са разположени като част от споразуменията, постигнати през 1978 г. и довели до мирно споразумение между Израел и Египет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
9% от янките били готови да гласуват за Путин! :) Статистика американска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Гладен самоходен дядка просо сънува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
И защо тоя гнъсен старец си мисли, че принц Мохамед изобщо ще се занимава с него? Та той дори телефонът не вдигане, когато чучyлото-узурпатор му звънеше, за да му се моли като прoсяк !!! Арапия подаде заявление за членство в БРИКС както и Иран преди тях... Израел се държи по-скоро като съюзник на Русия под маската на пълното неутралство - тоя неадекватният някакви оси щял да създава... НИКОЙ по света не те иска, старо чyчуло - но всички нормални хора те чакат да те озъбиш !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още