IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 потенциални заплахи за глобалните инвеститори през 2011

Кои са основните потенциални проблеми, които инвеститорите трябва да имат предвид през тази година?

14:42 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
10 потенциални заплахи за глобалните инвеститори през 2011

Много анализатори очакват настоящата година да продължи процесите на възстановяване в икономиката и на инвестиционния пазар, които започнаха през 2010 г.

Предвид множество регулаторни промени, планирани за 2011 г. на редица пазари, инвеститорите трябва да използват възможността да гарантират, че техните дългосрочни инвестиционни стратегии съвпадат с техните финансови цели, пише FT.

Наред с това те трябва да внимават за потенциални рискове и заплахи, свързани с инвестициите през тази година.

В тази връзка Саймън Джеймс, основател и партньор в Gore Browne Investment Management, отбелязва 10 потенциални проблема за инвеститорите през 2011 г.

1. Доходността от държавните облигации расте, откакто САЩ започнаха да прилагат мащабна програма за данъчни понижения. Растящата доходност от държавни облигации може да породи опасения по отношение на устойчивостта на монетарните политики в условия, в които опонентите на облигациите апелират за ограничения.

2. Повишени опасения за нивата на задлъжнялост на „периферните страни“ в Европа

3. Капиталовата адекватност на банките, предвид двете горни заплахи

4. Инфлацията в развиващите се икономики и потенциалното повишение на лихвените нива (особено в Китай) може да доведат до опасения за устойчивостта на ръста на потреблението в развиващите се пазари.

5. Инфлацията на развитите пазари може да породи очаквания за по-високи лихвени нива. Това може да доведе до опасения по отношение на обслужването на множество кредити, обвързани с пазара на имоти.

6. Използването на исторически корелации за „имунизирането“ на портфейлите може да не е успешна практика в условията на несигурна инвестиционна и икономическа среда. Предвид това е важен въпросът дали всички рискови активи ще бъдат засегнати от поскъпването на кредитния ресурс.

7. Дали маржовете на печалба в корпоративния сектор са устойчиви? Всяко едно съмнение в това отношение може да доведе до масови продажби на акции.

8. Гражданското недоволство в развитите икономики. С нарастването на ефекта от ограничението на публичните разходи, дали частният сектор ще компенсира проблемите със заетостта, породени от масовите съкращения в обществения сектор?

9. Военни конфликти. Северна Корея, Пакистан, Иран и други

10. Значими грешки в политиките в САЩ, Китай, еврозоната и други водещи държави

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още