IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Краят на монетарното разхлабване няма да засегне развиващите се пазари

Проблем би представлявало намаляването на парите в обращение, защото ще ограничи глобалните инвестиции в ценни книжа

11:49 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Мобиус: Краят на монетарното разхлабване няма да засегне развиващите се пазари

Ако централните банки преустановят политиките си за монетарно разхлабване, това няма да се отрази върху развиващите се пазари, освен ако финансовите институции не намалят количеството пари в обращение, заяви Марк Мобиус, председател на борда на директорите на Templeton Emerging Markets, пред CNBC.

Например „краят на вливането на ликвидност“ в САЩ „няма да бъде проблем“, казва Мобиус. Би представлявало проблем, ако Федералният резерв реши да „свие паричната маса“, смята той. Но „тогава това ще бъде проблем за всички, защото ще ограничи инвестициите в акции и облигации в целия свят“, убеден е експертът.

„Съмнявам се, че това ще се случи“, добави той. „Мисля, че Бернанке все още държи крака си на педала и иска да се убеди, че безработицата се понижава. Това се случва в други държави“, каза още Мобиус, визирайки председателя на Фед.

„Европейците, японците, китайците искат да видят добър ръст, макар че са внимателни по отношение на инфлацията“, подчерта той.

Според него развиващите се пазари ще продължат да се представят по-добре въпреки проблемите в развитите държави. Например Китай, който се мъчи да забави темпа на ръст на икономиката си, все още има цел от 7,5% ръст за годината, посочи той.

Неговият избор за инвестиция е Русия, защото бе „подценена, не се представяше толкова добре, но стойността на акциите е много благоприятна и политическата картина се подобрява. Мога да избера Русия, след нея Китай“, изтъкна експертът.

По думите му земетресението в Индонезия „не ни засегна много тежко“ с изключение на някои мини за въглища в южната част на остров Суматра, тъй като по-голямата част от инвестициите в страната са на остров Ява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още