IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед говори все по-малко за стимули

След публикуване на стенограмата от заседанието през март доларът поскъпна с 1% спрямо еврото, а златото поевтиня

22:54 | 03.04.12 г.
Фед говори все по-малко за стимули

Ръководството на американския Федерален резерв изглежда все по-слабо привързано към нов кръг от монетарни стимули, след като икономиката постепенно се подобрява, сочат стенограмите от заседанието управителния съвет на финансовата институция през март, цитирани от Ройтерс.

Представители на Фед отбелязват последните признаци за малко по-бърз икономически ръст, но остават предпазливи за по-широк подем на активността в САЩ, концентрирайки се основно върху все още високото ниво на безработица.

От стенограмата обаче ясно личи, че желанието за поредна доза от вливане на ликвидност е намаляло значително. Няколко от членовете на управителния съвет на Фед смятат, че допълнителни стимули може да се наложат, ако икономиката изгуби импулс или инфлацията остане на твърде ниско ниво прекалено дълго.

Това е сериозна разлика с доста по-широкото мнение от януари, че се очаква необходимост от допълнително разхлабване в близко бъдеще.

Само че през миналата седмица председателят на Фед Бен Бернанке не отхвърли идеята за допълнителни стимули чрез предупреждение към икономисти за рисковете, че дългосрочната безработица може да доведе до продължителна икономическа слабост в САЩ. Инвеститорите разтълкуваха тези коментари като предположение, че Бернанке клони към трети кръг на изкупуване на облигации.

Посланието в стенограмата от заседанието на Фед обаче е съвсем друго.

Изразяването на опасение за скоростта на възстановяването, съчетано с някои отслабени перспективи за подкрепата на Фед за икономиката се отрази негативно на акциите, а доходността по облигациите скочи, тъй като евентуален трети кръг на покупки би я задържало ниска. Доларът пък поскъпна с близо едни процент спрямо еврото до 1,3221 долара за евро, а цената на златото се понижи.

„Стенограмата поля със студена вода възкръсналата идея, че третият кръг от вливането на ликвидност е съвсем на дневен ред“, заяви Кларк Айнгст, старши пазарен анализатор в Joseph Gunnar & Co. в Ню Йорк.

Във Фед все още остават трезви по отношение на икономическите перспективи пред САЩ. Членовете на управителния съвет „по принцип се съгласиха, че икономическата перспектива, макар и като цяло по-благоприятна, прилича до голяма степен на тази от заседанието през януари“, се посочва в стенограмата.

Представителите на Фед продължават да виждат достатъчно препятствия по пътя напред. Те твърдят, че макар напрежението върху пазара да е намаляло, все още съдържа значителни рискове за икономическата активност.

Според тях потребителското търсене, което е основната движеща сила на икономическия ръст в САЩ, е изправено пред куп от предизвикателства.

„Макар последните данни за заетостта да са окуражаващи, някои от членовете усещат съвсем немалкия риск, че подобряването може да изчезне в течение на годината“, се изтъква в стенограмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още