IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед предотвратил по-голям икономически спад, според Бернанке

Председателят на американската централна банка изнесе поредната си лекция за реакцията срещу кризата пред студенти

22:00 | 27.03.12 г. 1
Фед предотвратил по-голям икономически спад, според Бернанке

Агресивната реакция на Федералния резерв на САЩ е помогнала да се предотврати по-дълбок икономически спад. Това заяви председателят на Фед Бен Бернанке пред студенти от университета "Джордж Вашингтон", предаде Bloomberg.

“Силният отговор на Федералния резерв вероятно избегна много по-лоши резултати. По отношение на икономическите последици Голямата депресия е била значително по-тежка от сегашната рецесия”, коментира Бернанке.

Лекциите са част от усилията на американската централна банка да обясни действията си във връзка с кризата на обществеността, тъй като политиката на институцията попадна под удара на критиките на представители на Конгреса.

Днешната лекция, трета от общо четири планирани, беше фокусирана върху отговора на Фед на кризата. В предишната Бернанке обясни корените на кризата, включително балона на пазара на недвижими имоти и неуспеха на Федералния резерв да разпознае уязвимостите на финансовата система.

След фалита на Lehman Brothers Holdings през 2008 г. централната банка на САЩ наводни финансовата система с ликвидност и разшири баланса си до 2,3 трлн. долара ощепрез декември на същата година. Същевременно основната лихва на Федералния резерв беше свалена до рекордно ниско ниво.

Бен Бернанке призна пред студентите, че опасността Голямата депресия да се повтори е била напълно реална, особено заради AIG.

Застрахователният гигант беше спасен от властите във Вашингтон с пари на данъкоплатците, а по думите на Бернанке акцията е предотвратила още по-голям шок на финансовата система.

В последните три години председателят на Федералния резерв зачести телевизионните си изяви и се появяваше по-често на срещи с обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Това са глупости , по голям срив и да искат не могат да направят евреите от ФЕД ..скоро ще има с техните камъни по техните глави. Печатаха долари докато могат и колкото могат повече , не наводниха с пари а ги събраха защото в момента те само плащат лихва на парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още