IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски икономисти: Фед да престане да купува държавни облигации

Най-добрият начин за свиване на бюджетния дефицит е комбинация от по-високи данъци и по-ниски разходи, смятат от Националната асоциация на бизнес икономистите

17:06 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американски икономисти: Фед да престане да купува държавни облигации

Икономисти твърдят, че комбинация от по-високи данъци и по-ниски разходи е най-добрият начин за намаляване на федералния бюджетен дефицит на САЩ, съобщи АР, като се позова на проучване за икономическата политика, проведено от американската Национална асоциация на бизнес икономистите, публикувано днес.

В проучването се прогнозира, че краткосрочните лихвени проценти ще останат близо до настоящото си ниво най-малко още една година.

Според икономистите американският Федерален резерв не трябва да купува повече държавни облигации, за да подкрепя и стимулира икономиката, както действаше през последните няколко години, въпреки че политиката се оказа ефикасна. При ускоряващата се икономика те смятат, че Фед няма нужда да купува облигации най-малко до края на годината.

Фед започна да купува държавни облигации по време на рецесията след финансовата криза от 2008 г. в опит да понижи дългосрочните лихви и да осигури рязък старт за икономиката, а днес шефът на американската централна банка Бен Бернанке даде сигнали за нови операции по вливане на ликвидност и обеща ултра ниските лихви да се запазят.

Бюджетният дефицит е на път да нарасне с над 1 трлн. евро за четвърта поредна година. Бюджетната дупка се разшири по време на Голямата рецесия, когато приходите от данъци се сринаха, след като милиони американци загубиха работата си, а печалбите на компаниите се свиха.

87% от запитаните в изследването са заявили, че трябва да бъдат обмислени по-високи данъци заедно с по-ниски разходи, за да бъде намален федералният бюджетен дефицит. Над 70% пък искат данъчна реформа.

Икономистите се разделят почти по равно по отношение на въвеждането на „правилото на Бъфет“, по името на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, според което средната данъчна ставка за приходи над 1 млн. долара трябва да бъде най-малко 30%.

Над две трети са се обявили в подкрепа на удължаването на данъчните облекчения и през 2012 г.

Приблизително толкова са на мнение, че на банките не трябва да се позволява да действат на финансовите пазари със собствени средства.

Изследването е проведено между 15 февруари и 6 март, като в него са участвали 259 членове на асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още