IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Трети кръг вливане на ликвидност не е необходим

Федералният резерв наказва тези които пестят и вреди на инвестиционния климат, смята централният банкер

12:21 | 27.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Булард: Трети кръг вливане на ликвидност не е необходим

Трети кръг вливане на ликвидност не е необходим, освен ако състоянието на щатската икономика не се влоши, коментира Джеймс Булард, президент на Федералния резерв (Фед) в Сейнт Луис, цитиран от CNBC.

Вчера председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че пазарът на труда в САЩ остава слаб, въпреки позитивните данни от последните 3 месеца и вече предприетите от централната банка мерки за стимулиране на заетостта. Той обвърза досегашните успехи в понижаването на безработицата с експанзионистичната монетарна политика на Фед, което намеква за ново вливане на ликвидност.

По последни данни обаче щатската икономика се представя по-добре отколкото икономистите предполагаха и трети кръг изкупуване на ДЦК от страна на Фед – програма известна като вливане на ликвидност (QE3) – не е необходим.

„За да имаме QE3 състоянието на икономиката трябва да се влоши допълнително“, казва Булард. „Ситуацията около щатската икономика е, че през последните 6 месеца имахме добри новини, особено в сравнение със сценария за рецесия, който очаквахме през август и септември миналата година“.

Инжектирането на твърде много ликвидност в системата ще повиши цените на суровините и ще понижи реалната покупателна способност, казва Булард.

„Мисля че една от основните грешки е да продължаваме с монетарните инжекции. Те са причина за доста по-високите цени на суровините и спада на глобалното потребление и икономическата активност“, казва Булард. „Страхувам се, че именно в това се крие истинската опасност - да поддържаме твърде хлабава парична политика, която води до инфлация и понижаване на реалната покупателна способност“.

В опит да стимулира растежа от декември 2008 г. Фед задържа основните лихвени проценти на нива близки до нулата и изкупи щатски облигации за 2,3 трлн. долара.

На срещата си на 13 март Фед потвърди, че ще задържи основните лихви на тези рекордно ниски нива до края на 2014 г. Централната банка се аргументира с неуверения ход на възстановяването.

Трети кръг вливане на ликвидност е вероятен посочва Бил Грос, изпълнителен директор на PIMCO, най-големият облигационен фонд в света. Според него през април централната банка ще обяви, че американската икономика се нуждае от допълнителни стимули.

Булард изтъква, че би предпочел Фед да се върне към „по-нормална монетарна политика, възможно най-скоро“, тъй като в противен случай това би имало негативен ефект върху икономиката.

„Фед наказва тези които пестят и отправя песимистични и вредни за инвестиционния климат сигнали за икономиката“, казва Булард. „Трябва да окажем правилната подкрепа за възстановяването, но в същото време трябва да държим инфлацията под око“.

През февруари инфлацията в САЩ на годишна база достигна 2,9%, като спрямо предходния месец индексът на потребителските цени се повиши с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Tony
преди 12 години
"Фед наказва тези които пестят" - не ги наказва! Краде ги! :)Добре, че бойко не може да влива! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още