IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oculus на Facebook затваря звеното си за филми с виртуална реалност

Компанията ще плаща на външни създатели на съдържание

12:07 | 05.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Звеното на Facebook за създаване на съдържание с виртуална реалност – Story Studio, което е част от Oculus, затваря врати, за да насочи фокуса си към подкрепянето на външни разработчици на съдържание, обяви компанията. Това се случва само две години след като то стартира дейност, предава Ройтерс.

Oculus, която прави очилата за виртуална реалност Rift и Gear VR, ще насочи сумата от 50 млн. долара към директно финансиране на създателите на съдържание с виртуална реалност, което не съдържа игри, обяви Джейсън Рубин, вицепрезидентът на компанията, отговарящ за съдържанието.

Рубин допълва, че Oculus “все още е напълно ангажирана с развитието на филми с виртуална реалност и с екосистемата от креативно съдържание“.

Facebook плати 3 млрд. долара, за да придобие Oculus и да запази нейните служители при себе си през 2014 г. Главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг заяви, че вярва, че очилата, които предлагат 360-градусови панорамни гледки, „ще се превърнат в част от ежедневието на милиарди хора“.

Oculus привлече таланти както от спечелилата награди „Оскар“ за анимация компания Pixar, така и от света на видео игрите. По този начин беше създадено Story Studio, което отвори врати през януари 2015 г.

Амбициите на Facebook в сферата на виртуалната реалност бяха заплашени от съдебно дело, заведено от разработчика на игри ZeniMax Media. Компанията обвини Facebook и Oculus в нарушаване на нейните авторски права върху софтуерния код.

Съдебните заседатели отсъдиха в полза на ZeniMax през февруари и тя получи сумата от 500 млн. долара.

Същевременно Vive, подразделение на HTC, и Sony Corp. се опитват да доведат продуктите с виртуална реалност до масовата публика.

Oculus пусна първия си късометражен филм „Lost” на фестивала Sundance преди две години.

Миналата година Story Studio спечели награда „Еми“ за оригинална интерактивна програма на своя късометражен филм с виртуална реалност „Хенри“, а на Sundance тази година представи проекта си „Dear Angelica”.

Oculus обаче преживя някои промени в мениджмънта си през последната година.

Брендън Айриб се оттегли като главен изпълнителен директор през декември, заявявайки, че ще оглави подразделението за персонални компютри в компанията. През март създателят на Oculus Палмър Лъки, който създаде прототипа на очилата на компанията, раздели пътя си с този на Facebook. 

Темата за виртуалната реалност ще е във фокуса и на тазгодишния Клуб Investor.bg - Disruptive Technologies, както и възможностите, които тази нова технология може да предложи на компаниите.

Клуб Investor.bg Disruptive Technologies ще се проведе на 18 май в Capital Fort.

Можете да се регистрирате за събитието тук.

Генерален партньор на Клуб Investor.bg Disruptive Technologies e Vivacom. Събитието се провежда с подкрепата на iuvo Group, Allterco и Ontotext, част от Sirma Group. Институционални партньори: Индустриален Холдинг България, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Medical Dent, БАИТ и БСК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още