IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агрион започна да отпуска земеделски кредити

Финансовите продукти започват от 10 хил. лв. и се отпускат при улеснена процедура

10:05 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Агрион започна да отпуска земеделски кредити

Компанията за управление на земеделски активи „Агрион“ стана първата фирма от своя бранш, регистрирана като небанкова финансова институция. Така тя вече има право да отпуска кредити.

От дружеството потвърдиха, че вече са готови с финансовите си продукти, насочени предимно към физически и юридически лица от агробизнеса. Кредитните продукти са за дългосрочни инвестиционни цели, за покриване на оборотни нужди, разработена е и лизингова схема. 

Като цяло апетитът за кредити в последните години започна да се възстановява. Земеделието се очертава като един от най-активните сектори, търсещи допълнително финансиране, като по мнение на експерти в бранша най-много се теглят кредити за селското стопанство. Това се потвърждава и от статистиката на БНБ - докато общата сума на отпуснатите заеми за бизнеса през изминалата година е намаляла от 31,10 млрд. лв. в края на 2014 г. до 30,61 млрд. към 31 декември 2015 г., то земеделските кредити растат за същия период от 1,55 млрд. на 1,74 млрд. лв. Родните банки не закъсняха и разработиха поне по един специализиран продукт за сектора.

Това, по което кредитите на „Агрион“ се различават от тези на банките, е основно улеснената процедура по кандидатстване. За разлика от другите финансови институции, компанията не изисква подробни бизнес отчети и анализи, нито допълнителни застраховки или откриване на сметки, не събира такси и комисиони за разглеждане на документи. Улеснение за клиента е, че не се изисква и отлична кредитна история.

Освен това „Агрион“ няма такса за разглеждане, което намалява риска за кредитополучателя да направи разходи, а в крайна сметка да не е одобрен. На практика той не дължи нищо, преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. Експертите предлагат и опция да подготвят всички необходими документи от името на клиента.

„Опитът ни показва, че земеделският бизнес определено се сблъсква с трудности и неразбиране за осигуряване на финансови средства. Често фирмите трябва да се борят с бавна и тромава процедура, затъват в документация и докато чакат поредното становище, пропускат възможности за милиони. Затова решихме, че е време, а и имаме административния, ресурсен и експертен капацитет да разширим услугите си с кредитиране. То е разработено точно според нуждите и особеностите на земеделския бизнес”, казват от „Агрион“.

Основното обезпечение, което приема компанията, е земеделската земя. Неговата оценка може да достигне до 80% от пазарната й стойност, което е по-висок процент от този в банките. Не са необходими и допълнителни залози на друго движимо или недвижимо имущество или включването на съдлъжници, поръчители, гаранти.

„Земеделците имат нужда от прогнозируемост на разходите и по-малко бюрокрация.  Ние стъпваме на утвърдения си бизнес модел и опит от създаването и управлението на портфолио от земя и услуги, насочени към активното й управление. Затова условията ни са много по-адекватни и съобразени с нуждите и реалността на бизнеса на земеделските производители”, коментираха от мениджмънта на компанията. Услугата вече се предлага във всички офиси на „Агрион“ в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още