IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците разпродават ниви до 10 дка

Средствата се използват за покупка на друг имот, лечение или пътуване в чужбина, сочат наблюденията на българската компания Агрион

13:49 | 16.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Агрион</em></p>

Снимка: Агрион

Търсят се купувачи за малки парцели до 10 дка и масово запитвания за по-малки ниви - 3-4 дка. Това показват наблюденията на компанията за купуване и наемане на ниви „Агрион” за пазара в последните месеци. Най-честите причини за продажба на земя са покриването на разходи за лечение, пътуване в чужбина, покупката на друг имот или плащането на стари задължения. Друга причина за продажбата на ниви е липсата на възможности или желание от страна на собственика да се занимава с управление и обработване на земята. Част от собствениците продават земята си и при спорове с роднини, посочиха експертите.

Статистиката сочи, че след процеса на връщане на земята на реалните им собственици, картата на страната беше силно раздробена. В момента средният размер на парцелите е 5,5 дка, което е крайно недостатъчно за развитие на ефективно земеделие. Според анализа на „Агрион” по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло комасирана. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части, с което се обяснява и амплитудата на цените между по-големите окрупнени парцели и по-малките. 

„Хората посещават нашите офиси с желанието да се провери цената на земята или при намерение за продажба и търсене на купувач към момента. Затова и често ни се налага да обясняваме, че именно разпокъсаността на земеделските активи е една от сериозните трудност пред развитието и инвестициите в модерното земеделие. Когато имотът е неокрупнен, няма изградени напоителни съоръжения, цената му намалява”, посочиха от „Агрион”.

Когато става дума за управление – най-често собствениците и наследници прибягват към отдаване под аренда в кооперация или на частни арендатори. Забелязва се и известно увеличаване на дела на краткосрочните едногодишни договори за наем за сметка на по-дългосрочните  - над 5 години. „Радваме се обаче, че в последната година специализираните фирми за управление на земеделски земи  като „Агрион” вече са наложиха като фактор, към който биха се обърнали търсещите да продадат”, посочиха експертите на „Агрион”.

За една година, в техните офиси над 100 000 души са си направили безплатна консултация колко им струва земята. Плановете на компанията са да открие нови търговски точки и да разшири портфолиото си от услуги през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
IvaneJohn
преди 8 години
Логично е някой да инвестира толкова пари в офиси и персонал, както и за инвестиции в земя АКО ТОЗИ АКТИВ Е ОЧЕВИДНО ПОДЦЕНЕН И СЕ ОЧАКВАТ ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ ОТ ПОСКЪПВАНЕ В БЪДЕЩЕ.Че даже плаща за реклама в Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 22
KalinaR
преди 8 години
bezplatnite konsultacii sa strahotna ideq. bih se vazpolzvala s udovolstvie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още