fallback

Икономисти: Страната е в хаос, предсрочните избори са най-добрият изход

Какво мислят Георги Ангелов, Лъчезар Богданов и Георги Прохаски за политическата криза, която се разразява днес

12:02 | 20.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всяка дестабилизация, включително и политическа, има негативен икономически ефект, както за страната, така и в международен план, заяви Георги Прохаски от Центръра за икономическо развитие пред Investor.bg.

Като цяло оставката на кабинета е един логичен ход, за да се свали напрежението и да се премине към по-бързи избори, към стабилно управление и икономическа стабилност. Това е важно за вътрешната стабилизация и за имиджа на страната ни пред чуждите инвеститори и въобще в международен план, обясни Прохаски.

„Смятам, че оставката на кабинета „Борисов” е добър ход с оглед ускоряване на изборите и оттам създаване на стабилно правителство, което да осигури стабилна икономическа среда“, категоричен е икономистът.

Страната е в хаос в последните дни, като надеждите на анализаторите са той да свърши по-бързо. „Така или иначе до изборите ще има напрежение, затова дано те са по-скоро. В момента нещата се влошават всеки ден и популизмът се повиши“, смята Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество.

„Всяко политическо сътресение, създава усещане за повишен риск. Но той се променя минимално от оставката на правителството. Първо защото вече имахме протести, икономически популизъм и рискови идеи за икономиката. Второ защото се очакваше, че България влиза в предизборна период. Не мисля че оставката на правителството променя статуквото“, заяви Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch.

Според Богданов сега е нужен фокус върху най-спешните и важни действия до края на мандата, а именно бързо попълване на фискалния резерв, балансиране на консолидирания бюджет, като се запази целта за дефицит не по-голям от 1,1 млрд. лв. Също така продължаване и довършване на належащи мерки за стабилизиране и/или продажба на държавни предприятия в лошо финансово състояние, например ВМЗ Сопот и БДЖ – Товарни превози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
fallback