IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Страната е в хаос, предсрочните избори са най-добрият изход

Какво мислят Георги Ангелов, Лъчезар Богданов и Георги Прохаски за политическата криза, която се разразява днес

12:02 | 20.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономисти: Страната е в хаос, предсрочните избори са най-добрият изход

Всяка дестабилизация, включително и политическа, има негативен икономически ефект, както за страната, така и в международен план, заяви Георги Прохаски от Центръра за икономическо развитие пред Investor.bg.

Като цяло оставката на кабинета е един логичен ход, за да се свали напрежението и да се премине към по-бързи избори, към стабилно управление и икономическа стабилност. Това е важно за вътрешната стабилизация и за имиджа на страната ни пред чуждите инвеститори и въобще в международен план, обясни Прохаски.

„Смятам, че оставката на кабинета „Борисов” е добър ход с оглед ускоряване на изборите и оттам създаване на стабилно правителство, което да осигури стабилна икономическа среда“, категоричен е икономистът.

Страната е в хаос в последните дни, като надеждите на анализаторите са той да свърши по-бързо. „Така или иначе до изборите ще има напрежение, затова дано те са по-скоро. В момента нещата се влошават всеки ден и популизмът се повиши“, смята Георги Ангелов, главен икономист в Институт Отворено общество.

„Всяко политическо сътресение, създава усещане за повишен риск. Но той се променя минимално от оставката на правителството. Първо защото вече имахме протести, икономически популизъм и рискови идеи за икономиката. Второ защото се очакваше, че България влиза в предизборна период. Не мисля че оставката на правителството променя статуквото“, заяви Лъчезар Богданов, икономист от Industry Watch.

Според Богданов сега е нужен фокус върху най-спешните и важни действия до края на мандата, а именно бързо попълване на фискалния резерв, балансиране на консолидирания бюджет, като се запази целта за дефицит не по-голям от 1,1 млрд. лв. Също така продължаване и довършване на належащи мерки за стабилизиране и/или продажба на държавни предприятия в лошо финансово състояние, например ВМЗ Сопот и БДЖ – Товарни превози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
opelastra2000
преди 11 години
Е, чак пък "икономистиТЕ"...г-н Прохаски не бих казал, че съм го чувал много-много, г-н Ангелов ми се струва читав като цяло, а г-н Богданов си е отявлен представител на Коминтерна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
george_tn
преди 11 години
не "Икономисти:...", а "Икономистите:..." трябваше да е заглавието. Защото икономисти и счетоводители много, но тези са добре известни от медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
tati
преди 11 години
допълнително масло в огъня наляха българските милионери - така наречени зърнопроизводители не можаха ли да изчакат 1 месец за тези пари който им се дават като подарък а натовариха бюджета със близо 1 милион лева И друго - и -Аз ИСКАМ някой всяка година да ми ПОДАРЯВА ЕДИН ЧУВАЛ ПАРИ за които не съм работил ЗАЩО ??? ЗА КАКВО ???? Те да не са по добри във нещо от МЕН ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още