fallback

Ще има проверка по цялата верига в енергийния сектор*

Приоритет на служебното правителство е финансовата стабилност, няма драма с фискалния резерв, коментира премиерът Марин Райков

10:35 | 16.03.13 г. 7

Премиерът Марин Райков. Снимка: БТА

Ще бъде направена проверка по цялата енергийна верига, съобщи служебният премиер Марин Райков в предаването „Събота 150” по БНР.

Той обеща всички проверки и одити да бъдат открити и публични. "Ще се публикува всичко, което одита установи по веригата. Това автоматично няма да реши проблемите, но ще създаде среда, в която ще обсъдят слабите точки във функционирането на системата, ще видим къде точно се получава срив", обясни Райков.

По думите му служебният кабинет ще окаже “добронамерен морален натиск” върху енергийния регулатор и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по отношение на борбата с монополите в енергийния сектор, тъй като досега регулаторът и антимонополното ведомство не са идентифицирали проблеми в тази сфера. "Във взаимоотношенията си с Комисията за защита на конкуренцията и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще изясним точните места, които създават проблем", коментира служебният премиер

“Комисията за защита на конкуренцията до този момент не е идентифицирало нито един монопол. Не е идентифицирало нито един картел. Имаме проблем с това”, посочи той.

"Това, което искаме да направим, да дадем ясна насока на обществения дебат и на нагласите на всички равнища на управление. От ключ значение е енергийният регулатор и Комисията за защита на конкуренцията да бъдат независими, макар че не могат да бъдат реформирани в нашия мандат", коментира Марин Райков. Той обясни, че служебният кабинет ще подготви “насоки и основа на проект на закон”, който ще бъде предложен на следващото правителство с цел регулаторите да заработят по-добре

Това е третият политик, който в последната седмица говори за мащабни проверки в енергийния сектор. Първи за международен одит в енергийната сфера заговори икономическият министър в служебното правителство Асен Василев. По-късно президентът Росен Плевнелиев потвърди, че такава проверка ще има и също обеща тя да бъде открита за обществеността.

Що се отнася до взаимоотношенията ни с Русия в областта на енергетиката, Марин Райков каза, че все още не е говорил с Владимир Путин, но потвърди, че кабинетът е отворен към разговори с руските партньори, като "рамката ще бъде зададена от решенията, приети от Народното събрание". "Ние сме суверенна нация и сами суверенно ще определяме начина, по който дефинираме интересите си в областта на енергетиката, включително и големите проекти", заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
fallback