fallback

КЗК: Законите не забраняват монополното или господстващото положение

Антимонополното ведомство може само да установява злоупотреби на монополистите и господстващите предприятия, отговориха от комисията на Райков

17:04 | 20.03.13 г. 7

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия", освен в случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията или по Договора за функционирането на Европейския съюз (ЕС).

Това посочват от антимонополното ведомство в изяление във връзка с коментарите на служебния премиер Марин Райков от събота и днес.

В интервю за БНР в събота Райков каза, че комисията досега не е идентифицирала нито един монопол и нито един картел. “Имаме проблем с това”, коментира той, като допълни, че служебният кабинет ще окаже “добронамерен морален натиск” върху енергийния регулатор и антимонополното ведомство по отношение на борбата с монополите в енергийния сектор.

Днес Марин Райков отново настоя КЗК да се самосезира и да отговори кои са монополистите и какви картелни споразумения функционират.

Според комисията нито Законът за защита на конкуренцията, нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. “КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите без да е установена злоупотреба”, посочват от ведомството.

Комисията е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията, се припомня в позицията. Комисията постановява решения, с които установява извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията или по Договора за функционирането на ЕС и налага предвидените от закона санкции.

От началото на 2012 г. до настоящия момент КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения) и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер на 20,7 млн. лв., отчитат от ведомството.

В позицията пише още, че комисията работи в тясно сътрудничество с европейските органи и органите по конкуренцията на страните-членки и е гарант за прилагането на антитръстовите забрани в съответствие с европейската практика и практиката на Съда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 08.09.22 г.
fallback