IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Законите не забраняват монополното или господстващото положение

Антимонополното ведомство може само да установява злоупотреби на монополистите и господстващите предприятия, отговориха от комисията на Райков

17:04 | 20.03.13 г. 7
КЗК: Законите не забраняват монополното или господстващото положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия", освен в случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията или по Договора за функционирането на Европейския съюз (ЕС).

Това посочват от антимонополното ведомство в изяление във връзка с коментарите на служебния премиер Марин Райков от събота и днес.

В интервю за БНР в събота Райков каза, че комисията досега не е идентифицирала нито един монопол и нито един картел. “Имаме проблем с това”, коментира той, като допълни, че служебният кабинет ще окаже “добронамерен морален натиск” върху енергийния регулатор и антимонополното ведомство по отношение на борбата с монополите в енергийния сектор.

Днес Марин Райков отново настоя КЗК да се самосезира и да отговори кои са монополистите и какви картелни споразумения функционират.

Според комисията нито Законът за защита на конкуренцията, нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. “КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите без да е установена злоупотреба”, посочват от ведомството.

Комисията е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията, се припомня в позицията. Комисията постановява решения, с които установява извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията или по Договора за функционирането на ЕС и налага предвидените от закона санкции.

От началото на 2012 г. до настоящия момент КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения) и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер на 20,7 млн. лв., отчитат от ведомството.

В позицията пише още, че комисията работи в тясно сътрудничество с европейските органи и органите по конкуренцията на страните-членки и е гарант за прилагането на антитръстовите забрани в съответствие с европейската практика и практиката на Съда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
На това демокрация ли му викат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Dobrichka
преди 11 години
От тези 20 745 418 лв. санкции - 16 000 000 лв. е санкцията на Хюндай, които имат 3% пазарен дял. Значи на всички останали 27 нарушения се пада обща санкция от 4 745 418 лв. - средно няма и 200 000 лв. на нарушение. Да не говорим, колко от случаите приключиха изобщо без установяване на нарушения. Не е зле да се вниква зад думите и цифрите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Много добре са го казали от КЗК.Някой хора явно си нямат представа що е пазарна икономика.Монопола не е забранен, злоупотребата с него е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Наблягам на "Държавен монопол", защита на "Частен монопол" няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Някъде из Конституция на република БългарияЧл. 18.(4) Със закон може да се установява държавен монопол върху железопътния транспорт, националните пощенски и далекосъобщителни мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти, оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества.Чл. 19.(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.Чл. 19.(3) Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Нищо не разбрах. В закона няма описания какво е монопол ли? Тогава защо има комисия по монопола ? Каква е била функцията? А сетих се!!! Да осигури работни места 10-20 безбработни в държавната администрация. Егати глупостите слушаме напоследък. И лошото е че те отразяват глупавата реалност в която живеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Нагли и нахални. И какво сега излиза, че няма картел между 3те електроразпределителни дружества така ли ?! Ето това са марионетките на ББ в действие (те са назначение, разбира се от него!). Така се покровителства и пази монопола в БГ - с всичка сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още