IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено към МС да помага за ограничаване на бюрокрацията, предлага бизнесът

Вижте предложенията на работодателски организации за подобряване на бизнес средата, отправени към премиера

18:06 | 10.06.13 г. 7
Звено към МС да помага за ограничаване на бюрокрацията, предлага бизнесът

Общо 1200 са регулаторните и лицензионни режима или процедури, които спъват развитието на бизнеса у нас. Това посочи премиерът Пламен Орешарски по-рано днес (10 юни) на среща с национално представените работодателски организации.

От своя страна работодателите запознаха министър-председателя със свои конкретни предложенията за подобряване на бизнес климата у нас. Вижте исканията на БСК, АИКБ и БТПП към управляващите.

Българска стопанска камара

Българска стопанска камара формулира предложенията си в три групи стабилизационни мерки – за гражданите, за бизнеса и за държавността.

В групата мерки за гражданите БСК иска недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията до приемането на промяна на методиката на ценообразуване. Предлага се и въвеждане на двутарифна система с по-ниски цени за определен минимум използвана електроенергия.

Промяна в политиката на ценообразуване на лекарствата, разширяване на системата за енергийно подпомагане, увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете и финансово подпомагане на домакинствата с ученици са част от социалните предложения на камарата.

Разширяване на активните мерки на пазара на труда и разкриване на нови работни места за временна заетост също е ключово предложение. Камарата иска и незабавно възстановяване на диалога със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно партньорство.

По отношение на бизнеса БСК настоява за анализ и информация за всички фирми и общини, спечелили обществени поръчки, а при съмнения за злоупотреби ─ ревизия, както и публичност на всички договори и анекси.

Погасяване на натрупаните задължения на държавата към бизнеса в рамките на три месеца, отказ от практиките за използване на приходните агенции за силов натиск върху данъкоплатците, промяна в режима на глоби и санкции и замяната им с предписания, преглед и намаляване на държавните и ведомствените такси, особено за стартиращ бизнес, са други предложения.

За пълна ревизия на дейността във всички сфери на държавно управление и предприемане на законови мерки за санкциониране на допуснатите нарушения, настояват още от стопанската камара.

Асоциация на индустриалния капитал

Според асоциацията на индустриалците регулаторните режими следва да се ограничат до тези, изисквани от законодателството на ЕС. За да се постигне намаляване на административната тежест, индустриалците предлагат вписване на всички регулаторни режими в общ публичен регистър, който да бъде общодостъпен.

От асоциацията изискват всеки орган или институция, въвел администриращ отделен регулаторен режим, да мотивира законосъобразността и необходимостта и целесъобразността на съществуването на конкретния режим. А при невъзможност за изпълнение на някое изискване конкретният режим да се отменя.

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
На мен лично най ми допада идеята за вписване на всички регулаторни режими в общ публичен регистър, който да бъде общодостъпен. Разбира се, този регистър трябва да е направен с възможност за търсене, филтриране, класифициране и т.н., а НЕ както е направен сега регистъра за обществените поръчкки (например).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Кой точно ""бизнес"" го предлага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
нови бюрократи да ни ппазаят от сега съществуващите? вийй нурмални ли сти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Смешни, та жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Приспивните песнички са безкрайни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Съз създаване на специализирана администрация ще се облекчава административната тежест. Ще се гаси огън с петролни продукти. Абе защо ли ми идва наум онзи разказ от Алеко, дето Бай *** прави въздържателно дружество, та му се вижда резултата посред нощ в кръчмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Лансира се и идеята за създаване на специализирана администрация към Министерския съвет, която да предлага решения за облекчаване на административната тежест и бюрокрацията. ===========================================================================Боже опази! Предлага се назначаването на още бюрократи, за да се ограничи бюрокрацията. Ха така! Бюрократ бюрократа ще бори, бюрократ бюрократу око ще вади. С техните камъни по техните глави, демек.Да живее демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още