fallback

Брюксел не вярва на сълзи

ЕК продължава с мониторинга над България заради скандалните назначения

11:43 | 21.06.13 г. 35

Заради скандалните назначения на правителството Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава България съгласно Механизма за сътрудничество и проверка. Това каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на брифинг след срещата му с премиера Пламен Орешарски, който е на първото си посещение в Брюксел.

“Призовах българския премиер да проведе широки консултации по ключови назначения, те трябва да се основават на заслуги и почтеност”, коментира Барозу.

Той посочи, че ЕК наблюдава ситуацията в страната и ще продължи с обективните анализи, както и че европейските власти ще подкрепят София в изпълнението на реформите без да се намесват във вътрешните политики.

Още миналата година Брюксел заяви, че няма да спре с докладите за България, но те ще излизат веднъж годишно, а не на шест месеца. Въпреки че от Еврокомисията отчитат значителен напредък на страната ни в някои области, институцията продължава да отчита пропуски в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и по-бавен напредък с важни структурни реформи. Следващият доклад на ЕК за България се очаква в края на тази година. 

Барозу подчерта, че наблюдава негативни развития в страната, а конкретно ситуацията с Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е демонстрирала още веднъж нуждата от реформи. “Демонстрациите показват, че има съмнения в обществото за върховенството на закона”, коментира той.

Барозу допълни, че има поляризация в българското общество и призова политическите сили у нас да поемат ангажимент в името на бъдещето на страната, на стабилността и просперитета, въпреки различията им.

Председателят на ЕК обясни скептицизмът на българското общество и недоверието му в българските институции с високото възприятие за корупция и съмненията във върховенството на закона. Той препоръча българските власти да работят върху тези проблеми, за да се повиши общественото доверие към институциите.

Същевременно премиерът Пламен Орешарски подчерта, че сред приоритетите си правителството е поставило препоръките на Еврокомисията към България, които обхващат ефективността на съдебната система и реформата на съдебната власт, както и другите ключови икономически и политически реформи, по които от години няма съществен напредък – на пенсионната система, образованието, здравеопазването, пазара на труда, бизнес средата, обществените поръчки и усвояването на еврофондовете.

“Запознах го (бел. ред. – Барозу) със ситуацията в България в момента както от политическа, така и от социално-икономическа гледна точка. Уверих го, че ще продължа усилията за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета в социално-икономическата сфера”, коментира Пламен Орешарски.

“Ще продължим да работим за доверието на нашите партньори от общността”, увери още премиерът по време на брифинга. Той призна още, че доверието на обществото в българските институции е ниско, за разлика от доверието в евроинституциите, както и отказа да се ангажира със срок за присъединяването на България към Шенген, тъй като това зависи и от партньорите на страната ни в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
fallback