IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел не вярва на сълзи

ЕК продължава с мониторинга над България заради скандалните назначения

11:43 | 21.06.13 г. 35
<p>
	Премиерът Пламен Орешарски и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Премиерът Пламен Орешарски и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕК

Заради скандалните назначения на правителството Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава България съгласно Механизма за сътрудничество и проверка. Това каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на брифинг след срещата му с премиера Пламен Орешарски, който е на първото си посещение в Брюксел.

“Призовах българския премиер да проведе широки консултации по ключови назначения, те трябва да се основават на заслуги и почтеност”, коментира Барозу.

Той посочи, че ЕК наблюдава ситуацията в страната и ще продължи с обективните анализи, както и че европейските власти ще подкрепят София в изпълнението на реформите без да се намесват във вътрешните политики.

Още миналата година Брюксел заяви, че няма да спре с докладите за България, но те ще излизат веднъж годишно, а не на шест месеца. Въпреки че от Еврокомисията отчитат значителен напредък на страната ни в някои области, институцията продължава да отчита пропуски в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и по-бавен напредък с важни структурни реформи. Следващият доклад на ЕК за България се очаква в края на тази година. 

Барозу подчерта, че наблюдава негативни развития в страната, а конкретно ситуацията с Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е демонстрирала още веднъж нуждата от реформи. “Демонстрациите показват, че има съмнения в обществото за върховенството на закона”, коментира той.

Барозу допълни, че има поляризация в българското общество и призова политическите сили у нас да поемат ангажимент в името на бъдещето на страната, на стабилността и просперитета, въпреки различията им.

Председателят на ЕК обясни скептицизмът на българското общество и недоверието му в българските институции с високото възприятие за корупция и съмненията във върховенството на закона. Той препоръча българските власти да работят върху тези проблеми, за да се повиши общественото доверие към институциите.

Същевременно премиерът Пламен Орешарски подчерта, че сред приоритетите си правителството е поставило препоръките на Еврокомисията към България, които обхващат ефективността на съдебната система и реформата на съдебната власт, както и другите ключови икономически и политически реформи, по които от години няма съществен напредък – на пенсионната система, образованието, здравеопазването, пазара на труда, бизнес средата, обществените поръчки и усвояването на еврофондовете.

“Запознах го (бел. ред. – Барозу) със ситуацията в България в момента както от политическа, така и от социално-икономическа гледна точка. Уверих го, че ще продължа усилията за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета в социално-икономическата сфера”, коментира Пламен Орешарски.

“Ще продължим да работим за доверието на нашите партньори от общността”, увери още премиерът по време на брифинга. Той призна още, че доверието на обществото в българските институции е ниско, за разлика от доверието в евроинституциите, както и отказа да се ангажира със срок за присъединяването на България към Шенген, тъй като това зависи и от партньорите на страната ни в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
тоя *** скрудж макдък пак ли цъфнал...той е много показателен какво е нивото на писачите на герб:)а за мави-прав е, човека, ама тука от алчност някой е готов да се самоубие, та за това не схващат *** какво им дума-няма как да имаш просперитет дълъг период без да се грижиш за уязвимите слоеве на населението. Няма как да не ти е ляво примерно образованието и да е успешно. И здравеопазването. Ама как да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
БГ НЕ е жива а МЪРДА, това са конвулсии. Та те са останали тъкмо 5% свестни. Другото е партократски тумбаци! Ако това за теб е България - жалко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Нещо си в грешка!!! Чети бавно и мисли! Говоря за млади българи, които ще могат да продължат там обучение, специализация и квалификация. Хора за които езиковата бариера не съществува и успешно ще се интегрират в едно общество в което ще виждат къде им отиват данъците, ще виждат справедливо разпределяне на социални придобивки и прочие и прочие. Отмина времето на болногледачки и чистачки на преклонна възраст. Това е достатъчно за да разбереш посоката.И само един въпрос. Що за държава е тази в която безработната *** взима 100лв ДЕТСКИ НАДБАВКИ, ЗАЩОТО е неосигурена, безработна и з доход под 350лв, а РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ да се надяват може би на 35лв??? Мотивирай с това младите момичета в БГ!! КАК?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Изключително погрешно е, че на запад е по-добре. Бачкаш, бачкаш и все едно око към България, дали пък не можеш да се върнеш. В момента България умишлено се води към фалит.Така се започва с още по-безконтролното печатане на пари от ЕЦБ.ЕЦБ се храни с банкрути, а нали тя е целта за създаване на ЕС, тоя изкуствен, снобски ЕС!Пожелавам ти да си най-щастливия българин, пожелавам го на всеки!И тук, ако се опрем на законите на духа, достатъчно е 5% от българското население да вярва, АМА да вярва, че България ще се оправи и тя ще се вдигне на крака!Затова Ви моля, никога песимизъм въпреки всичко!България е жива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Терминалите за какво точно ще дадат шанс? Да лижем чужди ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ами аз се мъча да им обесня, че въпреки левите си и десните си разбирания, роптаят срещу едно и също, но просто е невъзможно да ме разберат. Така и никой не разбира, че идеологиите нямат нищо общо с реалността. Особено идеологии измислени в години, в които света се е развивал и изглеждал по съвсем друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Като чета последните 20-25ина коментара и ОТНОВО разбирам защо този народ ще продължава да го яха определен кръг партийна-родова-гейска партократска ***. Тези коментари са отражение на "прославения" /също 20-25годишен/ преход. Огромна злоба и самоизяждане и нула креативност и единомислие. Колкото и да НЕ МИ СЕ ИСКА "терминалите"/1 и 2/ ще дадат шанс на младите в БГ. БЯГАЙТЕ! Вече няма България. Ако времето ме опровергае - ще съм най-щастливия Българин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Плувай, плувай, не е риба... хахаха!И ти скрудж, и ти мойто момче... хахаха...капиатлистите, младите лъвове на модерна България идват... пайсеее.... ! хаааахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
http://bg-voice.com/articles/view/zalogut_sa_imperiite_zlatev_i_dogan/2453/http://bg-voice.com/articles/view/ruski_anklav_rosenec/1578/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 2
scrooge mcduck*
преди 10 години
нямаше да ти пиша, тъй като си прекалено елементарен за да схванеш каквато и да било икономическа логика, но след като си резак, си тръгнал да подкрепяш правителството точно сега ли? хахахах Та вие сте точно такива ***.Това е да застанеш в тунела и да викаш, че имало светлина, а то било влака. Ужас "язък", че въобще си живял тук в България защото със избора си до сега си избрал продажници и зависими агенти, а не политици работещи за развитието на тази малка отворена икономика.Защо ти си проблем и винаги ще си и такива мислещи като теб. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още