IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел не вярва на сълзи

ЕК продължава с мониторинга над България заради скандалните назначения

11:43 | 21.06.13 г. 35
<p>
	Премиерът Пламен Орешарски и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Премиерът Пламен Орешарски и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕК

Заради скандалните назначения на правителството Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава България съгласно Механизма за сътрудничество и проверка. Това каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на брифинг след срещата му с премиера Пламен Орешарски, който е на първото си посещение в Брюксел.

“Призовах българския премиер да проведе широки консултации по ключови назначения, те трябва да се основават на заслуги и почтеност”, коментира Барозу.

Той посочи, че ЕК наблюдава ситуацията в страната и ще продължи с обективните анализи, както и че европейските власти ще подкрепят София в изпълнението на реформите без да се намесват във вътрешните политики.

Още миналата година Брюксел заяви, че няма да спре с докладите за България, но те ще излизат веднъж годишно, а не на шест месеца. Въпреки че от Еврокомисията отчитат значителен напредък на страната ни в някои области, институцията продължава да отчита пропуски в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и по-бавен напредък с важни структурни реформи. Следващият доклад на ЕК за България се очаква в края на тази година. 

Барозу подчерта, че наблюдава негативни развития в страната, а конкретно ситуацията с Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е демонстрирала още веднъж нуждата от реформи. “Демонстрациите показват, че има съмнения в обществото за върховенството на закона”, коментира той.

Барозу допълни, че има поляризация в българското общество и призова политическите сили у нас да поемат ангажимент в името на бъдещето на страната, на стабилността и просперитета, въпреки различията им.

Председателят на ЕК обясни скептицизмът на българското общество и недоверието му в българските институции с високото възприятие за корупция и съмненията във върховенството на закона. Той препоръча българските власти да работят върху тези проблеми, за да се повиши общественото доверие към институциите.

Същевременно премиерът Пламен Орешарски подчерта, че сред приоритетите си правителството е поставило препоръките на Еврокомисията към България, които обхващат ефективността на съдебната система и реформата на съдебната власт, както и другите ключови икономически и политически реформи, по които от години няма съществен напредък – на пенсионната система, образованието, здравеопазването, пазара на труда, бизнес средата, обществените поръчки и усвояването на еврофондовете.

“Запознах го (бел. ред. – Барозу) със ситуацията в България в момента както от политическа, така и от социално-икономическа гледна точка. Уверих го, че ще продължа усилията за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета в социално-икономическата сфера”, коментира Пламен Орешарски.

“Ще продължим да работим за доверието на нашите партньори от общността”, увери още премиерът по време на брифинга. Той призна още, че доверието на обществото в българските институции е ниско, за разлика от доверието в евроинституциите, както и отказа да се ангажира със срок за присъединяването на България към Шенген, тъй като това зависи и от партньорите на страната ни в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 5
scrooge mcduck*
преди 10 години
MaviGOz, какъв е тоя ник, бре?????????Значи викаш, щото не се грижели за най слабите затова гласуваш ЗА БСП да им помогнат на най слабите.Как ще стане това.То няма работа за над 400 лв в цялата страна ти ми говориш за най слабите.И ако едно време беше добре дали сега щеше да е така по 400 лв заплата. Как е кои е най слаб и колко милиона сме станали най слабите. На това аз викам малоумно комунистическо и социалистическо мислене. МАВИ не МАХНЕМ ЛИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДО ОЩЕ МЕСЕЦ ЩА НИ ВЪРНАТ СЪС ДЕСЕТКИ ГОДИНИ НАЗАД, ТОЧНО ТАМ Е ТКЗС-ТАТА ВСИЧКИ ДА СМЕ РАВНИ И ДА ИМА ЗА ВСИЧКИ ЗА КРАДЕНЕ.НАЛИ.САМО ЗА МЕСЕЦ ВЕЧЕ СМЕ ПОД МОНИТОР ОТ ЕС,ЗАЩО НИ ВЪРНАХА НАЗАД САМО ЗАРАДИ НАЗНАЧЕНИЯТА ЛИ ИЛИ? *** ПАК МИ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП И ДПС И АТАКА И ЕЛАТЕ ДА ГОВОРИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ СИ БЛЯНОВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Не ми давай акъл какво да чета, ако имаш некой лев, дай насам... хехе! Толкова години, освен, че много съм работил, много съм и чел, на няколко езика! Това, за което на такива като теб ще им трябва или още време на тръстиката, но с отворени очи, или още сив материал (за съжаление не се продава с пари), за да разберете, че степента на развитие, или духовна еволюция на едно общество или обществен строй се мерят по грижата им към най-слабите - децата, болните и старците. Когато едно племе убива болните и старците, за да не им пречат по пътя, това е диво общество. Когато не съумее да опази децата си, е слабо!Аз, а не ти съм ял дървото на държавната икономика, аз, а не ти съм се разправял с партийни секретари и наблюдаващи по ДС докато отговарям за милиони долари инвестиции. Знам и какво е да ми дойдат мутрите с предложение да ме охраняват. Отгледах едно дете тогава и две след демокрацията. Грижих се за родители, баби и дядовци и преди и след "демокрацията".Не ми давай акъл какво да чета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
харесва ми пост 7. Но о о нали знаеш,че има цикличност? Клиентите ти са намалели тук, но и тези, които работят за износ и те имат проблеми.Фалират много повече от тук. Лошото тук е бюрокрацията, бавната съдебна система. Ако решиш да закриеш,фалираш фирма, това е мнооого бавен,тежък и тромав процес. От тук тези фирми "завличат" и други здрави такива.ВМЗ-докога ще го дондуркаме? БДЖ-също? Да не говорим за РАЗДУТАТА и некомпетента администрация, нереформирана здравна система и други и други подобни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 10 години
И не защитавам ТОВА правителство, а съм против тези, които искат да го свалят! Има разлика, нали?За простия народ няма никакво значение какво правителство ще управлява! Има значение само за прилежащите към съответните партийни мафии "кръгове от фирми" и бизнеси. В България най-голямата далавера от властта е контролът върху международния контрабанден трафик. Затова е борбата за власт - заради контрола върху МВР, АМ и специалнте служби!Тиквите по улиците това разбират ли го, или просто предпочитат няколко тупана от ГЕРБ да лоясат от трафика на цигари, дрога, алкохол и китайско карго, вместо съответните мазници от БСП и ДПС?На мен ми е все това в този аспект, но управлението на тройната коалиция беше много по-щадящо за най-слабите в обществото - пенсионерите и децата! Това е положението! За мен това правирелство ще се грижи по-добре за слабите, а ние, уж силните, ще се справим някак. Знам и 2 и 200, кай ли не ме е управлявал досега! Единствено съм бил назад по времето на ГЕРБ! Толкоз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 10 години
мави , разковничето е в банките - не в средствата за производство . Иначе съм съгласен че социалистите са нужни като противовес на капиталистите - като всяко нещо в живота де .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Мави, добре би било да почетеш освен за Маркс - що е това либертарианство и най-вече бизнес цикъл, ще разбереш нещата, че по-голяма глупост от държавно конторлирана икономика няма! Вече близо 65 години сме по този модел - яко прокопсваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ок, ок извинявай! Подвел съм се от предния коментар малко. Но определено и аз и ти съм забелязал, че искаме коренна промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 25
Mavi Goz
преди 10 години
Сега ще ти го напиша бавно. И ти го прочети бавно, защото трябва да ме разбереш веднъж завинаги:Аз НИКОГА не съм защитавал ТАЗИ партия БСП! Никога не съм членувал в БКП или после в БСП! Аз съм от малкото в българия, които са канени и са отказали членство в БКП! Това не беше полезно за здравето навремето! Имах сравнително малки проблеми от това, защото бях добър мениджър и тежах на мястото си, а и дойде 10-ти ноември, та РК на БКП спря да ми диша във врата.От 1992 г. съм частник, имам производствена фирма с 26 човека персонал, до преди ГЕРБ бяха 64 и се работеше на 3 смени. Фалират ми клиентите.Всичките позиции, които защитавам тук, са от гледна точка на опита, който имам и като държавен, и като частен мениджър. От дистанцията на годините смело се обявявам за държавна икономика и обществена собственост върхи средствата за производство, сиреч - марксист-социализтм! Долу БСП! Долу ГЕРБ! Долу ДПС! Време е за истинска социалистическа революция в ЕВРОПА! Иначе - бавно към дъното.Анадъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Добре де аз знам, че ти си марксис.. Не разбирам защо защитаваш това правителство, след като нито примиера, нито станишев нито цялата бсп нямат нищо общо с марксизма. излиза, че защитаваш партията, само защото средната дума в името и е "социалистическа". Самия ЕС е много по ляво настроен, раздута социална политика, дотиране на предприятия, забрани на уволнения за частния и държавния сектор в някои държави. Те са много по-комунисти от нашите - по твоите стандарти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 10 години
И те да си е... м....! Имам предвид в Брюксел! :LOL:Я да видим освен на нашата столетница, на кого още е председател този партократичен съсел Станишев? Да не са го избирали българските комунисти за шеф на ПЕС? (това е въпрос най-вече към капиталиста BgMan)btw, все се каня да те питам, колега BgMan, ти какъв капитализъм практикуваш? Какви активи управляваш и на колко човека плащаш заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още