IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел не вярва на сълзи

ЕК продължава с мониторинга над България заради скандалните назначения

11:43 | 21.06.13 г. 35
<p>
	Премиерът Пламен Орешарски и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Премиерът Пламен Орешарски и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕК

Заради скандалните назначения на правителството Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава България съгласно Механизма за сътрудничество и проверка. Това каза председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на брифинг след срещата му с премиера Пламен Орешарски, който е на първото си посещение в Брюксел.

“Призовах българския премиер да проведе широки консултации по ключови назначения, те трябва да се основават на заслуги и почтеност”, коментира Барозу.

Той посочи, че ЕК наблюдава ситуацията в страната и ще продължи с обективните анализи, както и че европейските власти ще подкрепят София в изпълнението на реформите без да се намесват във вътрешните политики.

Още миналата година Брюксел заяви, че няма да спре с докладите за България, но те ще излизат веднъж годишно, а не на шест месеца. Въпреки че от Еврокомисията отчитат значителен напредък на страната ни в някои области, институцията продължава да отчита пропуски в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и по-бавен напредък с важни структурни реформи. Следващият доклад на ЕК за България се очаква в края на тази година. 

Барозу подчерта, че наблюдава негативни развития в страната, а конкретно ситуацията с Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е демонстрирала още веднъж нуждата от реформи. “Демонстрациите показват, че има съмнения в обществото за върховенството на закона”, коментира той.

Барозу допълни, че има поляризация в българското общество и призова политическите сили у нас да поемат ангажимент в името на бъдещето на страната, на стабилността и просперитета, въпреки различията им.

Председателят на ЕК обясни скептицизмът на българското общество и недоверието му в българските институции с високото възприятие за корупция и съмненията във върховенството на закона. Той препоръча българските власти да работят върху тези проблеми, за да се повиши общественото доверие към институциите.

Същевременно премиерът Пламен Орешарски подчерта, че сред приоритетите си правителството е поставило препоръките на Еврокомисията към България, които обхващат ефективността на съдебната система и реформата на съдебната власт, както и другите ключови икономически и политически реформи, по които от години няма съществен напредък – на пенсионната система, образованието, здравеопазването, пазара на труда, бизнес средата, обществените поръчки и усвояването на еврофондовете.

“Запознах го (бел. ред. – Барозу) със ситуацията в България в момента както от политическа, така и от социално-икономическа гледна точка. Уверих го, че ще продължа усилията за нормализиране на политическата и обществена ситуация, което е предпоставка и за успешното изпълнение на всички други цели на кабинета в социално-икономическата сфера”, коментира Пламен Орешарски.

“Ще продължим да работим за доверието на нашите партньори от общността”, увери още премиерът по време на брифинга. Той призна още, че доверието на обществото в българските институции е ниско, за разлика от доверието в евроинституциите, както и отказа да се ангажира със срок за присъединяването на България към Шенген, тъй като това зависи и от партньорите на страната ни в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Квото и да си говорим, има неща, които трябва да са държавни има и такива които задължително трябва да са частни. Крайно в ляво и крайно в дясно е вредно за всички. Бяхме крайно в ляво, сега гледам се мъчим в дясно. Няма да стане. И двата вида управление са възможни. И при двата може да има провал или успех. Всичко зависи от уменията и МОРАЛА на хората. Но това е думичка, която е вредна днес. Защото когато човек се замисли за морала, вижда сам себе си като провал. Затова се заглежда повече в паричната маса, без значение как я е натрупал, като си мисли, че тя е универсален измерител. Без да искам да съм лош пророк следващата бомба ще е след 1-ви юли - когато фирмите излизат на "свободния" пазар за ток. Тогава и аз и вие и Мави и всички ще ядем дървото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
leonidoff
преди 10 години
Мениджър бил хахахахах ?! Какъв мениджър си, къде го учи това, яде ли се пие ли се знаеш ли? Това да не ти е кабинета в комбината ?! Ей не се излагайте, имате някой лев да карате Мерцеса в дупките и големи мениджъри станахте. Мениджмънта в България е мит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 3
N.Genov
преди 10 години
Я кажи сега ти като виден социално ориентиран:1. Актуализираш ли заплатите всяка година?2. Служителите ти членуват ли в синдикална организация?И внимавай какво ще ми отговориш защото може и да знам отговорите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
На последния ти пост първото плюсче ти си го сложи, нали? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Goz е око (чете се "гьоз") Регистрацията тук я направи навремето жена ми, която има красиви сини очи и е всъщност спец по борсова търговия. Тя не пише, защото е аполитична, а тук се пише само за комунисти... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
male4ko
преди 10 години
Mavi, ami ti si za Sweden be chovek!!.. V Bulgaria za syzhalenie njama da stane skoro tova..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Коментарите ти не заслужават внимание - това са мантрите на уличните капиталисти... хехе! Аз винаги съм бил достатъчно встрани от стадото, за да вървя по мой си път. Отговарям ти само на въпроса за ника: на турски Mavi е синьо, а G
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 5
scrooge mcduck*
преди 10 години
Имал бил фирма със колко и по време на ГЕРБ били спаднали двойно.АМИ *** ВЪВ МАЛКА ОТВОРЕНА ИКОНОМИКА БЕЗ ГРАМ ВЪНШНИ ИНВЕСТИЦИИ, КАКВО ОЧАКВАШ ДА СЕ СЛУЧИ В ВЪВ БОРД КЪМ ЕВРОТО.СЪЩИТЕ ТЕЗИ ИНВЕСТИТОРИ ИНВЕСТИРАХА ТУК ДО СЛЕДАТА НА ПРЕДНИЯ МАНДАТ НА ТРОЙНАТА ЛАМЯ, А ВМЕСТО ТОГАВА ОРЕШАРСКИ ДА РАБОТИ НА ОКОЛО НУЛАТА ТОЙ НАТРУПА ЕДНИ ИЗЛИШЪЦИ КОИТО РАЗДАДЕ НА СУПЕР СЪМНИТЕЛНИТЕ ПУБЛИЧНО ЧАСТНИ ФИРМИ СЪС ХОРА ОТ ФАМИЛИТЕ НА БСП.ЕТО ОЩЕ ДО ДЕН ДНЕШЕН СЪРБАМЕ ПОПАРАТА НА ТАКИВА ***. И НАЛИ БЮДЖЕТА БИЛ ПРОДЪНЕН,А КАКВО СТАНА МАЙ НЕЩАТА СА СИ ДОСТА ДОБРЕ И НАЛИ ДЯНКОВ БЕШЕ *** И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. НАЛИ ЦВЕТАНОВ ПОДСЛУШВАЛ, АМА КОГО И КАК НЕ СТАНА ЯСНО И ДОКАЗАТЕЛСТВА НЯМА, А ИНАЧЕ СТАНИШЕВ ПОЛУЧАВА АНОНИМКИ ЗА ТОВА. ХАХАХ СМЕШЕН *** СИ И ТИ КАТО ХОРАТА ЗА КОИТО ГЛАСУВАШ.ТОВА Е ЗАПОМНИ ГО.А ЧОБАНОВ СЕГА КАКВО КАЗА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ПЕНСИОНЕРИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ КОЛКО 2.5 % АХХАХАХАХАХАХАХА И СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ. *** БОЛНИ ЛЪЖЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
scrooge mcduck*
преди 10 години
а ДА И ГЕРБ И Б.Б ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАТ ПРИ ТЯХ ТАКИВА *** СОЦИАЛИСТИ СА ЦВЕТЕ ЗА МИРИСАНЕ ПРЕД ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ И АГЕНТИ НА РУСИЯ. И КАК ПРОСТИЯ НАРОД НЯМАЛО ЗНАЧЕНИЕ КОИ ЩЕ ГО УПРАВЛЯВА, ПРОСТИЯ НАРОД НЕ Е,ВЕЧЕ САМО БЛЕНУВАЩИ СОЦИАЛИСТИ КРАДЕНЕ, НАЛИ ТАКА ВЕЧЕ СТАНАХМЕ С ПО ДВЕ ВИСШИ И НЯМА КАК КОИТО И ДА БИЛО ДА НИ КАЗВА "ПРОСТИЯ НАРОД" ТЪЙ КАТО ТОВА Е ПОНЯТИЕ КОЕТО ВИ Е ИЗКРИВЕНО ОТ ЕДНО ВРЕМЕ ОЩЕ.КОИ СМЕ НАРОДА АЗ И ТИ ЛИ ИЛИ НЯКАКВА ИЗВАДКА ОТ ХОРА ЛИ КАКВО ТОЧНО. НАУЧИ НЯКОИ ПОНЯТИЯ КАКВО ЗНАЧАТ ПРЕДИ ДА РЪСИШ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ БЛЯНОВЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Стой си тогава със тези знания, какво ми пука на мен - аз с добро, той ...Ами с този сив материал си докорвам дивиденти и то позлвайки тези теории и практики, но както и да е. Да ти кажа се готвиш и за още по лоши времена, а ако си експортна компания доста резерви да си намериш - не защото, ами просто ни чака втората вълна и тази ще е по-силна от световна рецесия - няма как да не стане като най-големите икономики в света са прегърнали твоята любима теория за голямата държава и намеса в икономиката и да я контролира - после да не се чудиш :) Трябва точно обратното и то е либерализирана икономика, но кво ли аз разбирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още