IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да изгуби 90 млн. евро по програма "Конкурентоспособност"

Икономическото министерство ще пише втора версия на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ за 2014-2020 г.

18:58 | 21.06.13 г. 4
България може да изгуби 90 млн. евро по програма "Конкурентоспособност"

Има риск 90 милиона евро по оперативната програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.“ да бъдат изгубени. От тях 30 милиона евро са от средствата, предвидени за 2013 г., а 60 млн. евро – за 2014 г., съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на въпрос на народния представител Димчо Михалевски.

За да се минимизира загубата на средства в дългосрочен план, новото ръководство на икономическото министерство и Управляващият орган на оперативната програма планират ускоряване на процесите по оценка на проекти и сключване на договори за безвъзмездна помощ, както и въвеждане на подходяща организация за бързо съгласуване на документи, разясни министър Стойнев, цитиран от пресцентъра на ресорното му ведомство.

Той допълни, че се наблюдават и всички създадени финансови инструменти в рамките на инициативата JEREMIE и може да бъдат предприети допълнителни действия и по отношение на тях, но не уточни какви.

Към 31.05.2013 г. процентът на сертифицираните от Европейската комисия средства по Приоритетна ос 1  на програмата - „Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности“ са в размер на 4,19%. По тази ос се финансира разработване и внедряване на иновации. Тя се радва на широк интерес от страна на бизнеса, но поради неуспешен мениджмънт стойността на сертифицирани разходи е изключително ниска, допълни Стойнев.

По приоритетна ос 2 „Повишаване ефективността на предприятията и насърчаване развитието на благоприятна бизнес среда“ са одобрени сертифицирани 26,62% от средствата.

Що се отнася до подготовката на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., Стойнев посочи, че въпреки проведените консултации и работни срещи, предишното ръководство на Управляващия орган е провело само едно заседание на тематичната работна група за одобряване на концепция за оперативната програма. Не са отразени и получените бележки от страна на бизнеса.

Министърът уточни, че икономическото ведомство ще стартира нов диалог със заинтересованите страни и ще подготви втори вариант на бъдещата оперативна програма. Тя ще бъде представена за обсъждане на второто заседание на тематичната работна група, което ще се състои още в края на този месец.

По време на парламентарния контрол министърът на образованието Анелия Клисарова също алармира, че заради забавени обществени поръчки има риск да бъдат изгубени 20 млн. лева от европейските пари за образование по линия на програмата "Развитие на човешките ресурси". Заради неправилно управление на програмата пък тази година ведомството трябва ударно да одобрява разходи - 449 млн. лева до ноември, което също поставя тези средства в риск.

Още в края на май социалният министър Хасан Адемов алармира за риск да бъдат изгубени над 400 млн. лева европейски средства за образование. В тази връзка кабинетът ще търси възможност да пренасочва средства към мерки за заетост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
не вярвам, че си толкова късогледа-за две седмици това правителство няма какво да направи. Та ако ще губим нещо в момента ще е благодарение на тивкона-твоя вожд. И за това ли трябва да съм експерт по логистика, за да го разгадая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
jelenski
преди 10 години
няма как да се оправим след като протестите са яхнати от ГЕРБ, които единственото искат да се върнат на власт, без значение какво се случва с народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ами подавайте си оставката най-после. Само за две седмици ще фалирате държавата.Тръгвайте си, не разбрахте ли, че не разбирате от управление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
LuckyYou
преди 10 години
Благодаря ти Бойко! Направи всичко възможно да смажеш държавата и много успешно се справи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още