fallback

Президентът подписа указа за обнародване на промените в Закона за енергетиката

Според държавния глава приетите изменения са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни, за да решат натрупаните проблеми

17:56 | 02.07.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Въпреки призивите на индустрията да върне за преразглеждане Закона за енергетиката, с промени в който бяха извадени „цветните“ добавки от таксата за пренос на електроенергия, днес президентът Росен Плевнелиев е издал указ за обнародване на закона, съобщиха от Президентството.

Според държавния глава приетите изменения са стъпка в правилната посока. Те обаче не са достатъчни, за да решат натрупаните през годините сериозни проблеми в енергетиката. "За решаването им са необходими систематични и последователни действия за постигане на основната цел, а именно устойчиво развитие на сектор енергетика", посочва се в прессъобщение на президентската институция.

Според Плевнелиев либерализацията на енергийния пазар трябва да продължи с ускорени темпове и българските граждани да могат сами да избират доставчика си на електроенергия.

„Само въвеждането на свободен енергиен пазар ще доведе до устойчив модел и сигурност у хората, че плащат толкова, колкото трябва, за услугата, която получават. Българската енергетика трябва да се развива при ясни правила и пазарни принципи, а не под натиск за административно намаляване на цените“, посочва Плевнелиев.

Той припомня, че в анализите на Европейската комисия и Световната банка за българския енергиен сектор са изложени ясно всички проблеми и стъпките за тяхното решаване. „Сега компетентните органи трябва ясно да посочат приемат ли изводите и препоръките в тези доклади и кои от тях и в какви срокове ще изпълнят“, заключава президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
fallback